Tesztelték a haszonállatok COVID-érzékenységét

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap
Érdekes módon a szarvasok nem betegedtek meg, de gyorsan terjesztették a koronavírust más szarvasokra.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Mezőgazdasági Kutatási Szolgálatának (ARS) tudósai és munkatársai több mint másfél éve tanulmányozzák a Covid-19-et, hogy biztosítsák a mezőgazdasági rendszerének biztonságát – közölte az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA).

A koronavírus megjelenése után, az ARS 2020 februárjában vészhelyzeti kutatást hajtott végre az Egyesült Államokban – mondta Cyril Gay, az ARS állattenyésztéssel és -védelemmel foglalkozó vezető nemzeti programvezetője.

A kutatás célja az volt, hogy megerősítse, hogy a haszonállatok nem fogékonyak a SARS-CoV-2 vírusra, és megszüntesse a haszonállatok megfertőződésével és a vírus – közvetlen érintkezéssel vagy mezőgazdasági termékek útján – emberekre történő átvitelével kapcsolatos aggodalmakat.

– tette hozzá a szakértő.

Az ARS laboratóriumai és személyzete a különösen veszélyes kórokozók, köztük az olyan újonnan megjelenő zoonózis-kórokozók, mint a SARS-CoV-2 kutatásával foglalkozik (a SARS-CoV-2 a COVID-19-et okozó vírusok nevének rövidítése).

Az ARS kutatása egyértelműen tudományos alapon bizonyította, hogy a tojások, az élő baromfi, a szarvasmarha, a sertés és az ízeltlábúak (szúnyogok, kullancsok, legyek, bolhák, pókok stb.) esetében a vírus nem volt képes szaporodásra és az emberek számára így nem váltak fertőzési forrássá – mondta Gay. A vizsgált haszonállatok közül csak a szarvasok voltak fogékonyak a SARS-CoV-2-re.

Érdekes módon a szarvasok nem betegedtek meg, de gyorsan terjesztették a vírust más szarvasokra.

– fogalmazott a tudós.

Az ARS azért vonta be a fehérfarkú, más néven virginiai szarvasokat a vizsgálatba, mert a SARS-CoV-2 vírus sejtreceptorának genetikai szekvenciája szorosan megegyezik az emberi receptor szekvenciájával, és mert fehérfarkú szarvast némely gazdaságban tenyésztenek is.

„Munkánk egyik kritikus szempontja a gyors reagálás és a betegség kitörésével kapcsolatos sürgősségi kutatások végrehajtása, valamint a betegség terjedésének megelőzésére és megfékezésére szolgáló állatgyógyászati ellenintézkedések gyors tesztelése vagy kifejlesztése” – mondta Cyril Gay. Hozzátette: a betegségek hatásainak mérséklésével csökkentjük a veszélyt, amelyet az amerikai mezőgazdaságra, gazdaságunkra és polgárainkra nézve okozhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink