Nincs brüsszeli mentőöv a sertéstartóknak

Magyarország több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy hozzon azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az uniós agrárminiszterek tanácsülését követően.

A hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartóknak és az Európai Unió ágazati szereplőinek soha nem látott nehézségekkel kell szembenézniük – emlékeztetett Nagy István. Rövid idő alatt meredeken megemelkedtek az előállítás költségei, a takarmányárak és az energiaköltségek. Ugyanebben az időszakban viszont az átadási árak drasztikusan csökkentek, így veszélyesen „kinyílt az olló.”

Ennek következményeként ma már a leghatékonyabb gazdaságok számára is veszteséges a sertéstartás.

Ez a helyzet pedig még rövidtávon sem tartható fenn – tette hozzá Nagy István.

Az Európai Bizottság azonban elutasította, hogy azonnali piaci védőintézkedésekre tegyen javaslatot – közölte. A segítségnyújtásra alkalmas lenne a mezőgazdasági válságokra képzett tartalék is, ezért a sertéságazat problémáinak kezelése érdekében Magyarország kezdeményezte ennek a válságalapnak a felhasználását. Ebből gyorssegélyt lehetne nyújtani az ágazat szereplőinek, azonban a Bizottság ennek megnyitására sem tett javaslatot. A válságalap megnyitásához a Tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter szerint Magyarországon minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat. Példaként említette, hogy megemelték az idei állatjóléti támogatások keretét 4 milliárd forinttal, emellett támogatott hitelt nyújtanak a gazdáknak, az Európában elsőként elindított Krízisbiztosítási Rendszer pedig elérhető már a sertéstartók számára is. A minőségi hazai állomány állategészségügyi szintjének és versenyképességének megőrzése és javítása érdekében szigorított ellenőrzésnek vetjük alá az EU belső piacáról Magyarországra érkező hízó alapanyagot – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink