Negyvenezer pulykát kellett leölni Somogyban a madárinfluenza miatt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Somogy vármegyében is megjelent a madárinfluenza-vírus: egy kaposvári pulykatelepen igazolta jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A Nébih közlése szerint egy nagyjából 39 ezer hízópulykás telepen tapasztalta az állattartó az állatok megemelkedett elhullását. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból. Az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van. Az érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet is.

Ez az eset is igazolja, hogy a madárinfluenza vírusa bárhol megjelenhet az országban.

A Nébih szerint ugyanakkor, amennyiben a járványügyi helyzet összességében kedvezően alakul, a hatóság az ország nagy részében rövidesen feloldhatja a korlátozást a jelenleg még az alatt álló területeken. Azonban figyelembe kell venni, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van az országban – jegyezték meg.

A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állatartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal – hívta fel a figyelmet a Nébih.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink