Nagy az aszály a tógazdaságokban is

A tavalyi és az idei csapadékszegény időjárásnak köszönhetően soha nem látott vízhiány alakult ki a hazai tógazdaságokban, így helyenként akár 1-1,5 méter víz hiányzik a tavakból.

Több termelő nem tudta kihelyezni tavasszal a tenyészanyagot, vagy arra kényszerült, hogy a már kihelyezett halat visszahalássza – írja a Halászati Lapok. Az érintett gazdaságokban jelentős termelés csökkenés várható idén, ami kihat a 2022. évi országos haltermelési eredményekre is. A mostanra kialakult vízhiány és a jelentős mértékű inputanyag drágulás nagyban megnehezíti az érintett halgazdaságok működését és pénzügyi stabilitását, ezért a kétségbeesett haltermelők az Agrárminisztérium segítségét kérték.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet tagjainak május végi adatszolgáltatása szerint országosan összesen 6248,5 hektár halastó érintett a vízhiányban.

A 42 tóegységből összesen 33,5 millió köbméter víz hiányzik a haltermelésre alkalmas üzemi vízszinthez képest.

A vízhiány legjobban azokat a völgyzárógátas tógazdaságokat sújtja, ahol gravitációs úton patakokból történik a tavak feltöltése és a vízgyűjtőn nem esett elég csapadék, ezeknél a gazdaságoknál sajnos nincs lehetőség szivattyús vízutánpótlásra.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink