Miután 12 hét oldalazás után a német sertésárak 2,0-ről 1,92 euróra, a malacár 65-ről 59 euróra csökkent kilogrammonként, illetve 25 kilogrammonként – magával húzva a hazai árakat – ideje körül járnunk az év hátra lévő időszakának kilátásait sertésfronton.
Néhány friss hír a nyugat-európai sertésszektorból
Belgium: Az európai sertésszektorra nagyon jellemző, ezért induljunk el onnan, hogy Belgiumban eddig 175 sertéstelepet vásároltak fel a flamand kormány által létrehozott önkéntes kilépési rendszer keretében. Erre mintegy 22 millió eurót költöttek. Szeptember végén a Noordvlees Group vágóhídi csoport úgy döntött, hogy leállítja vágási tevékenységét Kalmthoutban, és az összes sertést az oeveli Sus Campiniae-ban vágja le. A vállalat csak húsfeldolgozó tevékenységét tartja meg. A vállalat magyarázatként az afrikai sertéspestis egymást követő időszakát, a COVID-járványt, az ukrajnai háborút és az új nitrogénszabályozást jelölte meg.
Dánia: A Danish Crown 500 fős adminisztrációs leépítést jelentett be, ami azt jelenti, hogy a dán sertésszektor versenyképességének romlását nem sikerült megállítani. Áprilisban született meg a döntésük az egyik vágóhíd bezárásáról, ami 1200 alkalmazott elbocsátását jelentette. Ezt azzal indokolták, hogy harmadik éve csökken a vágásra küldött sertések száma. Figyelemre méltó, hogy előbbi 500 fővel 500, utóbbi 1200 fővel 250 millió eurós megtakarítással számolnak.
Németország: Immár nyolc éve csökken a német sertésvágás. A csúcson 60 milliós vágás idén 44,5 millióra fog csökkenni. Idén fog egy mélypontot a szektor, ami kis mértékű növekedést jelent a sertéshús termelésben. Ennek prózai oka, hogy jók az árak, jövedelmező a német sertéstartás. A vágóhidak száma csökken. Jelenleg 317 darab 20 főnél többet foglalkoztató üzem van. A vágás kétharmada továbbra is az ország észak-nyugati részén történik. A koncentrálódás a piacvezetők pozícióinak javulásával jár. A Vion kivonulása után a Tönnies és a Westfleisch erősödik. Ez a sertésárak csökkenésében már érzékelhető is. Miközben a vevőik oldalán is javul a tárgyalási pozíciójuk.
EU szinten is zsugorodás
• sertéshús termelés 2024: -0,5%, 2025 -0,2%. 2024 első felében az EU sertéshústermelése 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb növekedést Lengyelországban (+9%), Magyarországon (+8,3%) és Németországban (+0,9%) regisztrálták, ebben a sorrendben. A termelés a vezető európai sertéshústermelő Spanyolországban 0,2 százalékkal csökkent.
• a fogyasztás 2024-ben eddig stabil volt, a nyári hónapokban szokásos növekedése viszont elmaradt. Az EU egy főre jutó fogyasztása az év végére várhatóan tovább csökken, 30,9 kg-ra (éves szinten -0,4%). 2025-ben várhatóan ezen a szinten marad.
• sertéshús export 2024: -2,5%, 2025 -2,0. 2024 első felében az uniós export 6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, főként Kínába irányuló kivitel (-27%).
• sertéshús import 2024. január–június: +1%.
Világpiaci szinten jövőre a sertéshús termelésének és fogyasztásának egy százalék alatti csökkenésével kalkulálnak, míg a globális sertéshús piac kis mértékben élénkülni fog. A termelés Kína és az EU húzza lefelé, amit az USA, Vietnám és Brazília növekedése nem tud ellensúlyozni.
Mit jelent ez számunkra? A német konszolidáció rövid távon sertésár csökkenést hoz nálunk is, de – véleményem szerint – a 2023-ban történt nagy felugrást ez nem veszélyezteti. Előrejelzésem szerint jövőre átlagosan az idei szinten marad a sertésár.
Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés
Cikk felhasználási feltételek:
Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.