Megugrott idén az élőmarha exportja, a termelői ára viszont nem

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Magyarország az európai uniós és az Egyesült Államok-beli folyamatoknak megfelelően – bár nagyobb mértékben – növelte az élőmarha-exportját, míg a termelői árakban eltért a világpiacon tapasztaltaktól.  

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint Idén szeptember végéig a szarvasmarha vágása élősúlyban 1 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása nem változott számottevően.

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

A szarvasmarha-ágazat külkereskedelméről az első nyolc havi teljesítmény ismert, ez alapján

Magyarország élőmarhaexportja 30 százalékkal emelkedett az idei első nyolc hónapban 2020 hasonló időszakához képest

– idézte a KSH adatait az AKI. A főbb partnerek Ausztria, Horvátország, Koszovó és Törökország voltak. Magyarország élőmarha-importja ugyanekkor 12 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos periódusában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 6 százalékkal mérséklődött, ugyanekkor értéke 6 százalékkal emelkedett. A marhahúsimport mennyisége 12 százalékkal csökkent, míg értéke csaknem 7 százalékkal nőtt.

Az AKI adatai szerint Magyarországon a fiatal bika hasított meleg súlyban számított termelői ára kilogrammonként 753,16 forint volt 2021 októberében, ami 5 százalékos csökkenést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára nem változott, míg a vágótehénért 5 százalékkal többet adtak a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 12 százalékkal (2580 forint/kilogramm) emelkedett 2021 októberében az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU-27 473 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első nyolc hónapjában, 5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Megjegyzendő, hogy ez az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét. A legnagyobb piacok Izrael (46 ezer tonna), Hongkong (34 ezer tonna) és a Fülöp-szigetek (31 ezer tonna) voltak. Az Izraelbe irányuló 10, a Hongkongba szállított és a Fülöp-szigetekre szállított mennyiség 7 százalékkal nőtt. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 3 százalékkal 142 ezer tonnára csökkent 2021 január–augusztusában a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest – szintén az Egyesült Királyságból származó mennyiség nélkül. A behozatal csaknem 80 százaléka Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott.

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,17 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 októberében, ez 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 25 százalékkal, az üsző „R3” ára 13 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent elemzése szerint az USA marhahústermelése 1 százalékkal mérséklődhet 2021 negyedik negyedévében a 2020 október–decemberihez képest.

Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 10 százalékos és a vágótehén árának 11 százalékos növekedésére számítanak az idei év negyedik negyedévében.

A belső fogyasztásban nem várható változás a vizsgált időszakban. Az USA marhahúsimportja 4,6 százalékkal lehet több az idei utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az export 3 százalékkal lehet több a jelzett időszakban.

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 4 százalékkal emelkedett, ugyanakkor borjúhústermelése 20 százalékkal csökkent 2021 január–szeptemberében a 2020. január–szeptemberihez viszonyítva. A szarvasmarhák vágása 4 százalékkal nőtt, a vágóállatok élősúlya nem változott.

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a bika ára 21 százalékkal emelkedett 2021 októberében az egy évvel korábbihoz képest. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marha- és borjúhúskivitele 21 százalékkal növekedett 2021 január–szeptemberében 2020 azonos időszakához képest. Az élő szarvasmarha exportja 92 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 85 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 6 százalékkal, élőszarvasmarhaimportja 19 százalékkal csökkent ugyanekkor. A főbb beszállítók Mexikó és Kanada voltak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink