Az Agrárközgazdasági Intézet vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 472 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2021 első nyolc hónapjában, 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 315 ezer tonnát (+4,5 százalék), a vágópulyka csaknem 60 ezer tonnát (–10 százalék) tett ki.
A Központi Statisztikai Hivatal az év első hét hónapjáról közölt adatai alapján Magyarországon a baromfihúsok exportja 33 százalékkal csaknem 148 ezer tonnára emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 16 százalékkal 83 ezer tonnára, a pulykahúsé 37,5 százalékkal 21 ezer tonnára nőtt.
Ezen belül a csirkehús behozatala 12 százalékkal 29 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 52 százalékkal 1,8 ezer tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (11 ezer tonna), Romániából (10 ezer tonna), Hollandiából (5 ezer tonna) és Ausztriából (4 ezer tonna) érkezett.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 9 százalékkal 278 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 4,5 százalékkal 404 forint/kilogrammra emelkedett 2021 első harmincnyolc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest.
Az Európai Bizottság adatai szerint 198 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2021 első harmincnyolc hetében, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.
A magyarországi ár csaknem 5 százalékkal 531 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az AKI PÁIR adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1186 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé 809 forint/kilogramm volt 2021 első harmincnyolc hetében. A csirkemell (összesen) ára 9 százalékkal 1157 forint/kilogrammra, a csirkecombé pedig 8 százalékkal 505 forint/kilogrammra emelkedett az idei év első harmincnyolc hetében az egy évvel korábbihoz képest.