Madárinfluenza-veszély miatt korlátozná a brazil importot a NAK és a Baromfi Termék Tanács

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
Bár a braziliok csak vadmadár-eseteket ismertek el, a brazíliai madárinfluenza-járvány miatt azonnali európai uniós intézkedéseket sürget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.

Brazíliában a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 típusát azonosították háziasított madarakban – írta közleményében a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács A dél-amerikai ország a világ egyik legnagyobb baromfihús-exportőre, ahonnan évente több százezer tonna hús érkezik az Európai Unióba. Japán azonnali embargót rendelt el a június végi esetet követően, melyet egy háztáji gazdaságban, Serra településen Espírito Santo tartományban mutattak ki. A brazilok egyelőre vitatják a lépést, mivel szerintük a japán hatóságok döntése nincs összhangban az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) iránymutatásaival, amelyek csak a kereskedelmi termelésben bejelentett esetekben alkalmazandók. A két szervezet közleménye szerint ugyanakkor tény, hogy a brazil minisztérium által is elismerten országszerte mintegy ötven magas patogenitású esetet azonosítottak (Espírito Santo, Bahia, Paraná, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul, Santa Catarina és São Paulo államokban), ám ezek – az állítás szerint – kizárólag vadmadár-esetek.

Mivel a dél-amerikai államban eddig nem történt hivatalos bejelentés e betegségről, így nem is rendelkezik úgynevezett regionalizációs megállapodásokkal sem. Utóbbiak lényege, hogy a járvánnyal érintett ország mindazon régióiból tovább folytathatja az exporttevékenységét, amelyekben nem jelent meg a fertőzés, vagy a járványt már felszámolták. Ez az eljárás azonban jogszerűen csak a járvány felszámolását követő időszakban folytatható le, ami az akkreditációs folyamatokkal együtt hónapokra, sőt akár évekre is megakaszthatja a brazil baromfihúsexportot.

Az ilyen típusú kereskedelmi/állategészségügyi megállapodásoknak komoly jelentősége van, hiszen járvány esetén, nem az ország teljes területére vonatkoznak a korlátozások, hanem a kitöréssel érintett területeire. Ez egyben azt is jelenti, ha kereskedelmi célú baromfitartásban azonosítják a madárinfluenza a vírusát, a teljes brazil export meghiúsul.

A két szervezet szerint Japánnal ellentétben az Európai Bizottság egyelőre nem tett lépéseket az import korlátozásával kapcsolatban. A helyzet ugyanakkor azonnali európai uniós szintű intézkedést követel, haladéktalanul lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzött brazil hús ne kerülhessen be az EU piacára.

A fertőzött területről származó élelmiszer ugyanis nemcsak az uniós szabályok be nem tartása miatt tisztességtelen a hazai és uniós termelőkkel szemben, de folyamatos fertőzésveszélyt jelent, ezáltal veszélyeztetve a termelésbiztonságot – hangsúlyozta közleményében a két szervezet. Brazília 2022-ben közel 4,5 millió tonna baromfihúst adott el külföldre, ebből az Európai Unió mintegy 200-250 ezer tonnát vásárolt meg.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink