Kína dömpingellenes vizsgálatot kezdett az Európai Uniós tejetermékek ügyében

Bár közvetlenül nem érinti Magyarországot a kínaiak vizsgálata, mindenki tudja, hogy ha komolyabb tételek a közösségen belül ragadnak, az am magyar terlemőket is érinteni fogja, hiszen le fogják verni az árakat vele.

A kínai hatóságok szerdán bejelentették, hogy vizsgálatot kezdtek az Európai Unió (EU) által bizonyos tejtermelőknek nyújtott támogatások ügyében. A lépés összefüggésben állhat azzal, hogy Brüsszel és Peking között az EU által bevezetett elektromos pótdíjak miatti komoly feszültség alakult ki – közölte az AFP és a Reuters.

„A kínai kereskedelmi minisztérium úgy döntött, hogy 2024. augusztus 21-i kezdettel dömpingellenes vizsgálatot indít egyes, az Európai Unióból importált tejtermékekkel kapcsolatban” – tájékoztatott a tárca sajtóközleményében. A vizsgálat megindítására irányuló kérés állítólag a Kínai Tejipari Szövetségtől és a Kínai Tejipari Szövetségtől érkezett, a helyi tejipar nevében, és a vizsgálat várhatóan 12 hónapon belül lezárul.

Kína 20 uniós ország támogatási rendszerét vizsgálja meg, főként Ausztriából, Belgiumból, Horvátországból, Csehországból, Finnországból, Olaszországból, Írországból és Romániából származó tételeket – áll a kínai kereskedelmi minisztérium közleményében, a Rreuters szerint.

Az említett országok közül Írország messze a legnagyobb tejexportőr Kínába, tavaly ugyanis 461 millió dollár értékben értékesített termékeket az ázsiai országnak. Még ha a vizsgálat csak néhány tejterméket, például friss és ömlesztett sajtokat is céloz, a bejelentés azt mutatja, hogy Peking szándékában áll válaszoltni a Brüsszel által a Kínából érkező elektromos járművekre bevezetett pótdíjra.

Az uniós tejtermékek bevitelével kapcsolatos vizsgálatra az európai sertéshúsiparra vonatkozó dömpingellenes vizsgálat után kerü sor, amelyet június közepén jelentettek be Pekingben, és Kína az európai sertéshúsipar fő exportpiaca.

Az Európai Unió legnagyobb sertéskereskedői kerültek Kína célkeresztjébe

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink