Hatvanéves a Szenttamási ménes

A híres ménes életének rendkívül gazdag történelméből nyílt kiállítás a Törökszentmiklós mellett található Szenttamási kastélyban.

A ménes alapításának 60. évfordulója alkalmából megrendezett tárlaton az elmúlt hat évtized során megnyert lóverseny díjakat, relikviákat és lovas eszközöket állították ki.

A Szenttamási kastély kápolnatermében számos antik tárgynak számító vázát, serleget, értékes festményeket is láthatnak az érdeklődők.

Az 1963-as évben Szenttamás-Imremajorban, Magyarország keleti régiójában először, angol telivér ménest alapítottak. Az első kilenc vemhes kanca karácsony napján érkezett meg a közeli Kétpóra vasúton a néhai NDK-ból. Innen számítjuk a ménes születésnapját. A következő évtizedben a világ több pontjáról érkeztek lovak és így véglegesedett a 35-40 anyakancából álló létszám.

Számos híres versenyló került ki a Szenttamási ménesből, többek között a ’60-as években kétszeres derby-győztes Seebirk, a többszörs díjnyertes Muskátli, a 80-as évek sztárjának számító Turbó és a 2000-es évek kiemelt versenylovai Donatesso és Miss Turpan.

Napjaink ismert telivérei az ír import Black Pepper és Merci Star, akinek a hátára a világ jelenlegi legjobb zsokéja, Frankie Dettori is felült egy verseny erejéig.

A kiállítás szeptember 15. és október 31. között díjmentesen látogatható, de a részvétel regisztrációhoz és létszámhoz kötött. A lovak és a lósportok kedvelői számára a regisztrációs felület ezen a linken érhető el.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink