Farkas Sándor: lehetőség nyílik a vidék teljes megújulására

Forrás: Agrárminisztérium
Olyan magyar mezőgazdaságra van szükség, amely hatékony, biztonságos és hosszútávon tudja a magyar lakosságot és az exportot szolgálni – mondta Farkas Sándor az agrárminisztérium parlamenti államtitkára.

A 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban a vidékfejlesztésre 4265 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, ez olyan lehetőséget teremt a vidék teljes megújulására, amely soha sem volt, és lehet belátható időn belül nem is lesz – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Fábiánsebestyénen.

Farkas Sándor a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. évértékelő rendezvényén azt mondta, olyan magyar mezőgazdaságra van szükség, amely hatékony, biztonságos és hosszútávon tudja a magyar lakosságot és az exportot szolgálni. Ehhez az agrárium megkapja a szükséges politikai támogatást, a forrás is rendelkezésre áll, az, hogy sikerül-e élni a lehetőséggel, csak az ágazat szereplőin múlik – hangsúlyozta. Az államtitkár közölte, a növénytermesztésnek komoly kihívásokkal kellett szembenéznie. Tavaly ősszel egy komoly csapadékhullám miatt késve tudták elvetni a kalászosokat, fejlődésüket a hektikus időjárás késleltette, a nyár pedig rendkívüli meleget és aszályt hozott.

Az őszi kalászosokból 1,5 millió hektáron 8 millió tonnát tudtak a termelők betakarítani. Egymillió hektáron 6 millió tonna kukorica termett, ami 2 millióval kevesebb az átlagosnál. Napraforgóból 1,7 millió, szójából 164 ezer tonna termett, ami nem éri el azt a szintet, amire szüksége lenne a magyar állattenyésztésnek – ismertette a politikus. Farkas Sándor kifejtette, mintegy 300 ezer család érdekelt a zöldség-gyümölcs termesztésben. A vidék megtartóképessége szempontjából elengedhetetlen e szektor fejlődése – tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott, a sertés- és baromfiágazat hosszú távú működőképessége érdekében kiemelkedő jelentőségű a fertőzőbetegségek elleni védekezés. Az agrárkormányzat 10,8 milliárd forinttal támogatta az érintett állattartó gazdákat. Ugyanakkor megkerülhetetlen a termelők felelőssége, hogy milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megvédjék állományukat a betegségek behurcolásától. Noha 178 ezer hektáron rendelkeznek a gazdálkodók a szükséges vízjogi engedéllyel, a valóban öntözött terület nagysága alig haladja meg a 77 ezer hektárt. A termelésbiztonság javítása érdekében sürgős változásra van szükség. A kormány az adminisztratív akadályok elhárítása mellett segíti az öntözési közösségek megalakulását is, évente 25-28 ezer hektár öntözésbe vonását szeretné elérni, és ehhez támogatást is nyújt – mondta a politikus.

Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár kifejtette, a növekvő hazai társfinanszírozásnak köszönhetően a korábbinál több pályázó kaphat jóval nagyobb támogatást. A 2021-2022-es átmeneti időszakra 1100 milliárd forintnyi beruházási pályázatot hirdetett meg a kormányzat, melyre mintegy 20 ezren 1600 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be – közölte a politikus. A helyettes államtitkár tudatta, a projektek sikeres végrehajtása érdekében a kormány tervezi, hogy a gazdálkodók az irreálisan emelkedő építőipari árak ellensúlyozása érdekében többlettámogatást kapjanak beruházásaikhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink