Drasztikusan nőtt a tejtermelők költsége -csökkenhet a tehénállomány

Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló
A tej és tejtermékek piacán a termelést, a hatékony működést, esetenként a fennmaradást veszélyeztető – jelenleg is zajló – folyamatok bontakoztak ki – közölte a Tej Terméktanács.

Hazai viszonylatban a tejtermelők számára mind az erősödő infláció, mind az input költségek – különösen a takarmányozás – drasztikus növekedése nap mint nap igen súlyos kihívást jelent – közölte a Tej Terméktanács. Az elmúlt egy évben a tejtermelés során felmerülő költségek szinte minden elemét érintő ilyen gyors és kíméletlen emelkedésére azonban még nem volt példa, ami az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok működését teljes mértékben ellehetetleníti. A folyamat a jelenlegi előrejelzések alapján megállíthatatlannak tűnik, így a tejtermelő gazdaságok helyzete naprólnapra romlik.

A tejtermelők nem csak a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését jelzik tömegesen, de mára már szinte lehetetlen megbízható állatgondozót és fejőházi munkaerőt is találni, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő nehéz feladatokat. A Terméktanács szerint tarthatatlan, hogy a könnyű-, a nehéz- és pl. az elektronikai ipar munkaerő elszívó hatása miatt külföldi munkaerőt közvetítő cégekhez kell fordulni a munkaerő biztosítása érdekében.

Fotó: Laufer László ll
Dunántúli Napló

A jövő évre is áthúzódó, folyamatos és kétszámjegyű ipari energiaár és egyéb költségnövekedésről (pl. szennyvíz, elektromos áram, víz, fuvardíj, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, műtrágya, gyógyszer, munkaruházat stb.) számolnak be a tejtermelő tagok.

A helyzet olyan súlyos, hogy egyre többen döntenek/döntöttek arról, hogy tehenészetüket és az állatállományukat csökkentik vagy felszámolják, amely rövid- és középtávon előrevetíti az állatállomány és a tejtermelés csökkenését.

Mindez annak ellenére így van, hogy jelenleg az ágazat tejtermelése – más hazai jelentősebb állattenyésztési ágazatok csökkenő kibocsátási adataitól eltérően – az idei év végére még vélhetően nőni fog.

A takarmányárak történelmi magasságokban vannak. A gabona drágulása mellett a fehérjehordozók ára is drasztikusan emelkedett, és áruhiány is tapasztalható a takarmány piacokon. Az emelkedő tej-önköltségek és az elképesztő ütemben növekvő építőanyagárak miatt a szarvasmarha telepek korszerűsítése, az állattartó telepek fejlesztésének és megújításának
támogatása céljából elnyert pályázatok jelentős része biztosan nem fog megvalósulni, mivel a jelen és a közeljövő gazdasági racionalitásai ezt nem teszik lehetővé.

A nyerstej ár az input költségek drasztikus változása miatt már az idén sem tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Piaci elemzések azt mutatják, hogy a tejtermelés szűkített önköltsége fél éven belül 15-20 forinttal is növekedhet megtermelt tej kilogrammonként, ami azt jelenti, hogy az átlag önköltség 125 Ft/kg (35 cent/kg) ár fölé emelkedik. A jelenlegi felvásárlási átlagár 110 Ft/kg. A tejtermelők tisztán látják, hogy az összefogás erejét kihasználva nagyobb hatékonysággal tudnának termelni.

A termelői csoportokban és szervezetekben, az összefogásban rejlő lehetőségek valamelyest mérsékelni tudnák a takarmánypiac és az input anyag kereskedelem áremelkedéséből fakadó veszteségeket. Ezen összefogásokból és hatékonyság javító intézkedésekből sem lehet azonban stagnáló felvásárlási árak mellett közel 50 százalékos
költségnövekedést kigazdálkodni.

A Terméktanács szerint a tömeges állatkivágások elkerülése érdekében az alábbi azonnali lépések szükségesek:

1. A tejtermelői támogatások teljes összegének előlegként történő mielőbbi kifizetése.

2. Az állatjóléti támogatási jogcím mértékének megemelése, visszamenőlegesen a 2021-es évre
vonatkozóan is.

3. A beruházási támogatások részét képező állatlétszám- és munkaerőmegtartási kötelezettség
enyhítése. A pályázatokban a megemelkedett költségek elismerése, vagy részbeni
megvalósítás lehetősége.

4. Kedvezményes kamatú, állami garanciavállalás mellett biztosított forgóeszközhitel
lehetőségek mielőbbi meghirdetése.

5. A folyadéktej feldolgozást, illetve verseny- és exportképes, minőségi feldolgozott termékek
előállítását elősegítő feldolgozóipari beruházások támogatása, az elbírálások, kifizetések
felgyorsítása.

6. A Tej Terméktanács 2021. július hó 1. napján Nagy István miniszter úrnak megküldött
levelében kezdeményezett törvénymódosítási javaslatok gyors hatályba léptetése, amelyek a
kiegyensúlyozott piaci viszonyok fenntartását célozzák.

7. A termelők érdekérvényesítő képességének erősítése érdekében a jelenleg nem támogatott
termelői szervezetek működésének támogatása.

A Tej Terméktanács meggyőződése, hogy a tejtermelők fennmaradása érdekében általuk meghatározott intézkedések mindegyike fontos és elengedhetetlen a hazai tejelő állomány drasztikus csökkenésének megelőzéséhez. A jelenlegi helyzet megoldását egyetlen feldolgozó vagy kereskedő vállalkozás sem lassíthatja vagy akadályozhatja gazdasági erőfölényével. Amennyiben ez így történik, a tejtermelők megteszik a szükséges lépéseket – jelezte közleményében a Terméktanács.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink