A sertéstenyésztők rendkívüli támogatására szólította fel Lengyelország az EU Bizottságot

Forrás: Freepik
Magyarország is támogatja Lengyelország kezdeményezését, amelyben az uniós sertéstenyésztők számára nyújtandó rendkívüli pénzügyi támogatására szólította fel az Európai Bizottságot a Mezőgazdasági és Halászati Tanács tegnapi ülésén a sertéságazatot érintő válsághelyzet közepette.

A sertéságazat jövedelmezősége drasztikusan csökkent az utóbbi időben. Éppen ezért javasolták a sertéshúságazat jelenlegi válságának közép- és hosszútávú megoldásain dolgozó magas szintű csoport létrehozását az EU mezőgazdasági miniszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén. Ezen túlmenően, a termelők részére nyújtandó rendkívüli sertéstámogatás iránti kérelem ügyében szólalt fel a lengyel delegáció az egyeztetés során, amit Magyarország és Lettország is támogatott. Mivel a sertéshúspiac kritikus helyzete csak tovább romlik, Lengyelország szükségesnek látja a sertéstenyésztők rendkívüli támogatását.

A termelés jövedelmezőségét kifejező sertés- és a takarmányárak aránya az elmúlt két évben közel 40 százalékkal csökkent. Sőt, ebben az időszakban a lengyel gazdaságok 23 százaléka hagyott fel a sertéstenyésztéssel. És mivel a sertéságazat válsága főként a kis- és közepes méretű gazdaságokat érinti, aggasztó, hogy az elmúlt öt évben e sertéstelepek száma több mint felére csökkent. A lengyel álláspont szerint

a kivételes intézkedések alkalmazásának mellőzése nem indokolható a támogatás nyújtására vonatkozó kritériumok meghatározásának nehézségével vagy a válságkezelési tartalék felhasználásának szükségességével. A jelenlegi sertéshús-válságra adott válaszlépések hiánya aláássa a közös agrárpolitika célkitűzéseit és hatékonyságát.

A helyzet súlyosságára való tekintettel tehát uniós szintű határozott lépések és a közös agrárpolitikai intézkedések alkalmazása szükségesek az ágazat támogatása érdekében.

A jövedelmezőség drasztikus csökkenése tehát elsősorban a kisebb családi gazdaságokat érinti, amelyek támogatás nélkül fel fognak hagyni a termeléssel. Ennek következtében pedig a sertéstenyésztésben a koncentrációs folyamatok természetellenesen felgyorsulnak és a gazdaságokban keletkezett veszteségek miatt veszélybe kerül az európai zöld megállapodás és a „Farm to Fork” stratégia célkitűzéseinek megvalósítása is. Ennélfogva,

Lengyelország felszólította az Európai Bizottságot, hogy nyújtson rendkívüli pénzügyi támogatást az uniós sertéstenyésztők számára

az 1308/2013/EU rendelet 219. cikke alapján. Javasolják továbbá, hogy a támogatás mértékének meghatározásához használt kritériumok között szerepeljen a termelés leállításának leginkább kitett kis- és közepes méretű sertéstartó gazdaságok aránya. E tekintetben a döntésnek az egyes tagállamok termelési szerkezetében bekövetkezett változások részletes elemzésén kellene alapulnia, a gazdaságok számáról és szerkezetéről szóló statisztikai adatok, például az állatazonosítási és -nyilvántartási rendszerben gyűjtött adatok felhasználásával.

Amennyiben a támogatások egyetlen finanszírozási forrása a válságtartalék, úgy Lengyelország kijelentette, hogy hozzájárul annak felhasználásához.

Ne temessük a sertésszektort!

Példátlan mértékű válsághelyzetek, uniós korlátok a segítségnyújtásban, remény az élőállatárak emelkedő trendjének erősödésére – ezekről ír cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink