A sertésár drágulásának mértékével emeltek a húsfeldolgozók

Forrás: Getty Images
Emelkedett a sertés felvásárlási ára és az élő állat exportja is nőtt az év első hónapjaiban, miközben a húskivitel és import csökkent.

Az idei első két hónapban éves alapon 17 százalékkal, 3,9 ezer tonnára nőtt Magyarország élősertés-kivitele – idézte a KSH adatait az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A legtöbb állat Romániába, Ausztriába és Szlovákiába ment. Eközben az élősertés-behozatal közel 22 százalékkal, 9 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország és Németország számított.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 14 százalékkal csökkent (20,36 ezer tonna), ugyanakkor az értéke 24 százalékkal nőtt január-februárban. Ahogy az elő sertésnél, a húsnál is Románia volt a legnagyobb vevő, majd Olaszország és Horvátország következett.

A sertéshúsimport mennyisége az exporténál is jobban, 22 százalékkal esett vissza, de így is meghaladta a kivitt mennyiséget: 24,4 ezer tonna volt.

Az import értéke 28 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A sertéshús közel 70 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI árinformációs rendszerének áprilisi adatai szerint a vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül ára áprilisban kilogrammonként 879 forint volt, hasított meleg súlyban mérve, ami 22 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A feldolgozók ugyanekkora mértékben tudtak árat emelni, hiszen a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára is éppen 22 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 24, az ársapkás sertéscombé pedig 6 százalékkal nőtt ugyanekkor.

A magyarországihoz hasonló mértékben esett vissza az Európai Unió húsexportja: az Európai Bizottság – igaz, csak januárra vonatkozó – adatai szerint a közösség 13 százalékkal kevesebb (319 ezer tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2022 azonos időszakában.

Az EU-ban az E kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,41 euró/kilogramm volt 2023 áprilisában, ez 26 százalékkal nőtt egy év alatt. (Ezt az ellenértéket az uniós statisztika hasított hideg súlyban adja meg.) Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 29 százalékkal emelkedtek 2023. 19. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár – ami a magyar piacra is hatással van –, a West Fleisch és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 2,33 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 2,38, a Danish Crown és a Tican 1,85 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 19. héten.

Nem várható változás az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) áprilisi elemzése szerint az USA sertéshústermelésében az idei második negyedévében a 2022. április–júniusban előállított mennyiséghez képest. Az USDA szakértői szerint a hízósertés termelői ára 20 százalékkal csökkenhet a tavalyi hasonló negyedévi adatokkal összehasonlítva.

Az uniós ármozgásokkal ellentétben az USA sertéspiacán jelentős volt az árcsökkenés: a sertés ára hasított hideg súlyban kilónként 1,54 dollár volt 2023 áprilisában, ami 30 százalékos esés az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára 9,13 reál volt kilogrammonként – szintén hasított hideg súlyban mérve –, ami 1 százalékos emelkedés volt éves alapon. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 15,9 százalékkal, 379,4 ezer tonnára nőtt 2023 első négy hónapjában a tavaly január–áprilisi mennyiséghez képest.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink