A külpiacokban reménykednek a nyúlhústermelők

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
A magyarok a népszerűsítő kampányok ellenére mellőzik a nyúlhúst, noha az az egyik legegészségesebb fehérjeforrás. A termelők közben abban reménykednek, hogy az európai piacokon jelentkező nyúlhiány lehetőséget teremthet számukra a piacszerzésre.

Megtörte a nyúlhús-termelés hazai növekedését az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet, amit mutat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács piaci körképe is. Eszerint ugyanis az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés. A jelenség azonban nemcsak nálunk figyelhető meg, a nyúlágazat Nyugat-Európában is válságba került. Miközben itthon 2023-ban 20 százalékos termeléscsökkenésről beszélhetünk az első félév adatait vizsgálva, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30 százalékos visszaesésről adtak számot.

Ezek alapján tehát a válság tehát nemcsak nehézségeket hozott a hazai nyúltartóknak, hanem egyben lehetőséget is jelent: a nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt a szükséges fejlesztéseket követően a magyar nyúlágazat pótolhatja – áll a NAK és a terméktanács közleményében.

Magyarországon hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, és tavaly összesen 10335 tonna élőnyulat bocsátottak ki.

A vágóüzemek szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99 százalékát adja.

Bár a nyúlhús kiváló fehérjeforrás, a magyarok körében sajnos nem elterjedt a fogyasztása, a hazai nyúlágazat ezért jelentősen exportorientált. Emiatt – az európai uniós előírások mellett – a termelőknek teljesíteniük kell a külföldi vevők sokszor az uniósnál is szigorúbb elvárásait. A közlemény szerint a magyar nyúltenyésztők és -feldolgozók ezeket az akadályokat is sikerrel veszik, hatékonyak a fenntarthatóság és az állatjólét területén. A NAK a terméktanács, és az Agrármarketing Centrum évek óta közösen folytatja országos népszerűsítő kampányát.

A termelési költségek ugrásszerű emelkedése, az orosz-ukrán háború nyomán kialakult infláció mellett a világszinten is egyre nagyobb méreteket öltő, úgynevezett RHD-járvány okozta kihívással is szembe kellett nézniük a nyúltenyésztőknek.

A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, a húsfélék közül a nyúlhús rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal – áll a közleményben. Kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy a diétás étrenden élők, a kisgyermekek és az idősek számára is ajánlott alapanyag. Számos bébiételgyártó be is emelte a kínálatába, a csecsemőknek már négyhónapos kortól ajánlott a nyúlhús fogyasztása.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink