A boltokban jobban tartja magát a hús ára, mint a feldolgozóknál

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG
Csökkenő árak és visszaeső hizlalási teljesítmény jellemezte a sertésszektort itthon, az EU-ban és a világban egyaránt. Itthon jelentősen csökkent a darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára, miközben a boltokban e termékek ára gyakorlatilag nem változott.   

Magyarország élősertés-kivitele 9 százalékkal, 21 ezer tonnára csökkent idén január eleje és augusztus vége között az egy évvel korábban a külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva – írta a KSH adataira hivatkozva az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A legfőbb partnerek Románia, Ausztria, Szlovákia és Hollandia voltak. Az élősertés-behozatal közel 2 százalékkal csökkent, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10 százalékkal, 104 ezer tonnára nőtt, értéke pedig csaknem 4 százalékkal emelkedett 2021 első nyolc hónapjában a 2020. január–augusztusihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. Romániába nem változott, Olaszországba 34 százalékkal, Horvátországba pedig 27 százalékkal csökkent a kivitel. A sertéshúsimport volumene 3 százalékkal kevesebb, 85 ezer tonna volt, értéke 19 százalékkal csökkent a vizsgált időszak alatt.

A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 441 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 októberében, ami 6 százalékos mérséklődést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára közel 12 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. A KSH-adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy ugyanebben az időszakban a karaj és a comb ára is gyxakorlatilag szinten maradt.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió közel 9 százalékkal több, 3,7 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első nyolc hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 54 százaléka (2 millió tonna) Kínába irányult, ami 5 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. További nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (241 ezer tonna), illetve Japán (235 ezer tonna) voltak.

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,37 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 szeptemberében, 5,7 százalékkal csökkent egy év alatt.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 11 százalékkal voltak alacsonyabbak 2021 43. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár 1,20, a West Fleisch 1,21 és a Tönnies felvásárlási ára 1,20 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,31, a Danish Crown 1,13 és a Tican 1,14 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 43. héten.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4,5 százalékkal mérséklődhet 2021 negyedik negyedévében a 2020 október–decemberében előállított mennyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 28 százalékos emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 4 százalékkal, a sertéshús értékesítése pedig 2 százalékkal csökkenhet a nemzetközi piacon. Az USA élősertés-importja és sertéshús-behozatala egyaránt bővülhet a jelzett időszakban 18, illetve 19 százalékkal.

Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 1 százalékkal mérséklődött 2021 január–szeptemberében a 2020. január–szeptemberi volumenhez képest. A vágások száma szintén 1 százalékkal csökkent, a vágóhidakra kerülő sertések átlagos élősúlya nem változott a megfigyelt időszakban.

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2,05 dollár/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 szeptemberében, ez 42 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazíliában a sertés ára (9,92 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 19 százalékkal volt alacsonyabb 2021 októberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink