Agrometeorológia: hétvégén érkezik egy mediterrán ciklon

A kedden kezdődött nyugodt, őszi idő, ami néhol napos száraz időjárással, máshol ködös, párás viszonyokkal jár együtt szombatig tart, a hétvégén egy mediterrán ciklon hatására átmenetileg mindenütt több lesz a felhő, és főként a Dunántúlon némi csapadékra is számítani lehet.

Az elmúlt tíz nap esői az ország nagy részén alaposan megöntözték a talajok felszín közeli rétegeit, ami jól jött az őszi vetések számára és a késő őszi talajmunkákat is megkönnyíti. A kedden kezdődött nyugodt, őszi idő, ami néhol napos száraz időjárással, máshol ködös, párás viszonyokkal jár együtt szombatig tart, a hétvégén egy mediterrán ciklon hatására átmenetileg mindenütt több lesz a felhő, és főként a Dunántúlon némi csapadékra is számítani lehet – közölte a met.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentése szerint november elején esősebbre fordult időjárásunk, és azóta több hullámban, összességében jelentős mennyiség hullott. A legtöbb csapadék az ország délnyugat-északkeleti sávjában és a délkeleti határ mentén esett, 20-60 mm, míg a Kisalföldön, az Alsó-Kiskunságban és a Felső-Tisza vidékén csak 10-20 mm-t mérhettünk. Ez a mennyiség a legtöbb helyen meghaladja a november első dekádjára jellemző sokéves átlagot, de a jellemzően száraz október után az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország jelentős részén még mindig hiányt mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest. Az október végére jelentősen kiszáradt talajok is átnedvesedtek az elmúlt másfél hétben, a felső 20 cm-es réteg a Dunántúl déli kétharmadán, az Északi-középhegység tágabb térségében és a délkeleti határszélen telítettséghez közeli állapotban van, száraz felszínt a Kisalföld térségében találunk, ahol az elmúlt hét napban csak nagyon kevés eső esett. A Dunántúl déli felén és az Északi-középhegység északi oldalán a középső talajrétegekbe is bőven jutott a nedvességből, ott a felső fél méteres réteg is közel telített, míg az október folyamán szárazabb kelet-alföldi területeken további csapadékra lenne szükség a 20 cm-nél mélyebb rétegek átnedvesítéséhez. Az alsóbb talajréteg az ország túlnyomó részén továbbra is igen száraz.
A hőmérséklet jellemzően a sokéves átlag körül alakult november első dekádjában azzal együtt is, hogy a múlt csütörtökön, bár csak egy napra, de kora őszi melegben volt részünk, a napi maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt. A többi napon a hajnali minimumok a derült tájakon és reggeleken fagypont közelében, illetve az alatt alakultak, míg a felhősebb reggeleken és területeken 5 fok fölötti értékeket mérhettünk. Napközben többnyire pár fokkal 10 fok fölé melegedett a levegő, az elmúlt napok tartósan ködös tájain volt ennél hidegebb.

A kukorica betakarítása lassan a végéhez közeledik. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek. Az őszi árpa is szépen zöldell, és a még október elején elvetett búza is jó állapotban van. A később vetett állományok az október második felében egyre jobban kiszáradt talajokon nehezen, hiányosan, egyenetlenül keltek, ezek egységesedéséhez különösen jól jött a csapadékos idő.

Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt, az október elseje óta összegzett csapadékmennyiség azonban a délnyugati országrész kivételével így is elmarad a növények számára optimális értékektől.

A folytatásban csütörtökön és pénteken még folytatódik az eseménytelen, őszi idő, majd szombattól egy mediterrán ciklon felhő- és részben csapadéksávja húzódik fölénk, ami még a jövő hét első felében is hatással lesz főként a dunántúli területek időjárására. Csütörtökön és pénteken még napos, rétegfelhős valamint ködös területek egyaránt lesznek az országban. Számottevő csapadék nem valószínű, de a ködből szitálás előfordulhat. A hőmérséklet az elmúlt pár naphoz hasonlóan alakul, reggel fagypont körüli értékek lesznek a jellemzők, napközben pedig a napos területeken 10 fok fölé melegszik a levegő, a borult, ködös tájakon viszont csak 5 fok körüli maximumokra lehet számítani. Szombattól több lesz a felhő, és főként a Dunántúlon várható eső, de 5 mm-nél nagyobb mennyiség ott sem valószínű. Vasárnap és a jövő hét első napjaiban a nyugati országrész lesz a felhősebb, de számottevő csapadékra ott sem lehet számítani, máshol többnyire napos, száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal. Éjszakánként azonban többfelé visszatér a köd. A hőmérséklet egyelőre nem változik számottevően.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink