Új üzemben gyorsíthatja fel a szotyigyártást a Mogyi

Forrás: VG

A Mogyi Kereskedelmi Kft. 8,4 milliárd forintos beruházásra készül Baján, projektje a Magyar Közlönyben megjelentek szerint közel 4,2 milliárd forint állami támogatást kap. A pénzből az elsősorban olajos termesztésével, pörkölésével, csomagolásával és értékesítésével foglalkozó vállalkozás egy napraforgó-pirító és -csomagoló üzemet alakítana ki a szükséges szociális helyiségekkel, kibővítené készáruraktárát és érintett telepi infrastruktúráját is. Baján működik a vállalat egyik leánycége, a Bácska Sütő és Édesipari Kft., amely tartósított lisztes áru gyártásával foglalkozik.

A Bácska Kft. mellett további leány- és társvállalatai is vannak a Mogyinak, amelyek az értékesítést és az értéklánc egyes elemei erősítik. Az egyik bulgáriai érdekeltsége például vetőmagot állít elő, a másik diót és magvakat, és ezekkel kereskedik is, ahogyan a saját előállítású egyéb élelmiszeripari késztermékekkel.

A Mogyinak Szerbiában, Oroszországban, Olaszországban és Szlovákiában vannak cégei, termékei pedig a világ 27 országába jutnak el. Honlapja szerint a Mogyi a 70 százalék körüli piaci részesedésével abszolút hazai piacvezető, és hasonló pozíciót foglal el további, elsősorban Kelet-Európai országokban. Közben nő egyes termékei iránt a kereslet Nyugat-Európában, például Olaszországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

Ezzel egybecsengenek a kft. utolsó elérhető éves beszámolójának adatai: 2020-ban nemcsak a konszolidált árbevételét növelte 7,2 milliárd forinttal 38,1 milliárdra, hanem ezen belül tovább emelkedett, már 57 százalékon áll az export aránya. Közben az üzemi eredményét a 2016-os hatodával, 4,2 milliárd forintra, korrigált adózott eredményét még nagyobb mértékben, 4,5 milliárd forintra hizlalta a kft. úgy, hogy a saját tőkéje is nagyobb lett hárommilliárd forinttal. Pedig a vállalatai eltérően szerepeltek. A vetőmagtermesztő bulgáriai Agro-Bio Semena és a kereskedő Mogyi Russia például negatív saját tőkét mutatott ki, a felerészben Mogyi-tulajdonú másik bulgáriai cégnek, a Bulseed Kft.-nek pedig 2020-ban nem volt árbevétele, illetve a részesedés bruttó értéke nem érte el a 10 millió forintot.

A Mogyit 1990-ben olyan magvak forgalmazására alapította a tulajdonos testvérpár – Kenyeres Zoltán és Kenyeres Imre –, amelyeket addig nem lehetett kapni Magyarországon. Honlapja szerint a kezdetben öt alkalmazottal működő cég ma már több mint 800 fős, bár az éves beszámoló 2020-ra 580 fős konszernszintű átlagos statisztikai létszámot ír, amely az előző évi 102 százaléka.

A Mogyi Kft. többféle kereskedelmi márkás termékek is gyárt, a többi között a Lidl, a Kaufland, a Penny Market, a Spar, a Tesco, a Biedronka, a Polomarket, a Carrefour, a Konzum, a Netto és a CBA számára.

Szerző: B. H. L.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink