Tüntetnek a chilei méhészek, kihalóban vannak a méhpopulációk

Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap
A chilei méhészek eddig bírták: megaaszálytól szenved a dél-amerikai ország mezőgazdasága, a méhek táplálékforrásai elsorvadóban.

Az elkeseredett termelők a santiagói elnöki palota előtt tüntettek, közel tízezer éhes és szomjas méh társaságában.
A hétfői demonstráción négy méhészt vettek őrizetbe, hét rendőrt pedig kórházba szállítottak méhcsípésekkel.
Noha Chilében nem ritka az aszály, a jelenlegi már 2010 óta tart. A méhészek a kormány támogatását és a mézárak szabályozását kérték, hogy fenn tudják tartani a víz- és táplálékhiányban szenvedő populációkat. A mezőgazdasági minisztériumot is aggasztja a szárazság méhekre gyakorolt ​​hatása.

A kormány hónapok óta segítséget nyújt 20 súlyos vízhiányban szenvedő településnek

– mondta Omar Guzman regionális mezőgazdasági miniszter.

Egykor virágzóban volt a termelés, a szárazság ellenére a mai napig több mint 8500 méhész és 1 200 000 kaptár található országszerte. Chile természetes elszigeteltsége higiénikus szigetet képez a kis rovaroknak. Az Andok-hegység, a Csendes-óceán, az Atacama-sivatag és Patagónia veszi körbe a világ leghosszabb, 4300 km-es partszakaszú országát, ahol 17 különböző éghajlat és 500 fajta méz található, amelyek elhelyezkedéstől függően igen változatos tulajdonságokkal rendelkeznek.

A csak Chilében honos ulmo fa virágjának nektárjából készült méz például az első és egyetlen minősített antibakteriális alternatívája a híres Manuka méznek.

A chilei méz fő exportpiacai között van Németország, Franciaország, Svájc, Csehország és Ausztria, valamint az közelmúltban beléptek az Egyesült Arab Emírségek, Kína, Kuvait és Szaúd-Arábia piacára is. A mézexport jelentősen visszaesett az aszály következtében, a jelenlegi becslések szerint a korábbi évek nagyjából 50 százalékára csökkent. 2019-ben 4 249 840 kg mézet exportáltak, 12 516,60 ezer dollár értékben.

Világszerte évről évre változik az export iránti kereslet, valamint a csökkenő kínálat miatt kúsznak fel az árak. Míg 2018 és 2019 között 12 százalékkal csökkent a globális export 2,28 milliárd dollárról 2,01 milliárd dollárra, addig a 2019 és 2020 közötti időszakban 15,3 százalékkal nőtt a méz exportértéke.

Az aszályok és az éghajlatváltozás következtében emelkedő hőmérséklet az egész világon óriási hatással van a méhpopulációkra. A Science folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint Észak-Amerikában körülbelül 50 százalékkal, Európában pedig 17 százalékkal csökkent a populáció egy generáció alatt. A helyzetet súlyosbította, hogy egyes méhészek nem tudtak méhkirálynőket beszerezni a járvány idején a behozatali és utazási korlátozások miatt.

Az esetleges mézhiánynál azonban sokkal sürgetőbb problémává válhat a kipusztulóban lévő faj mezőgazdaságra gyakorolt hatása. Számos vetőmagcég és gazda a méhek segítségével porozza be a növényeket. Chilében például az avokádó-, áfonya-, málna-, alma-, cseresznye- és mandulatermesztők mind kevesebb hozamot és kisebb termést várnak, mivel a beporzáshoz nincs elegendő méh.

Szerző: Spiesz Bianka

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink