Több száz francia tejtermelő marad hoppon, miután a Danone átáll a zabtejre

Forrás: Shutterstock

A francia Danone úgy döntött, hogy egyik nagy feldolgozóegységét átállítja a növényi tejtermékek előállítására, ezen belül is a zabtejre, amelyből joghurt is készül.

A döntés nyomán több száz környékbeli gazda marad tejszállítási szerződés nélkül. Ezzel a nagy tejüzem a gyorsan növekvő tejalternatívák piacát kívánja kiszolgálni, ám közben csaknem 200 tejtermelőt érintenek hátrányosan a tervek – írja az AFP francia hírügynökség.

A tudósítás szerint a Danone bejelentette, hogy a Villecomtal-sur-Arros-i (Gers) üzemet jövőre teljesen átállítják növényi alapú italok gyártására. A növényi alapú élelmiszerek piaca megháromszorozódott az elmúlt hét évben, és „2025-ig 50 százalékkal növekedhet Franciaországban, miközben a tejpiac tovább zsugorodhat” – magyarázza a csoport döntésének hátterét a társaság közleménye.

A francia tejipari konszern mintegy 43 millió eurót tervez beruházni Alpro márkájába, kiépítve a növényi alapú italok legújabb generációjának két gyártósorát. A fő terv a „zabtej” és kisebb mértékben más rizs- és kókuszalapú helyettesítő italok előállítása. A Danone 2017-ben vásárolta meg nagyjából 11,3 milliárd euróért az Alpro márkát a Whitewave növényi tejhelyettesítő gyártótól. A közel 160 alkalmazottat foglalkoztató gyár jelenleg a régió mintegy 200 tejtermelőjének tejéből készíti az Activia, Velouté és Danone márkájú joghurtokat helyi gyümölcsökkel.

A döntést bíráló termelői érdekvédelmi szervezet, a Fédération Nationale des Producteurs de lait (FNPL) azt közölte, hogy a Danonenak megoldásokat kell kínálnia a helyi termelőknek is, azt nem teheti.

Az AFP információi szerint a legnagyobb joghurtgyártója nem tervezi a e termék gyártásának csökkentését Franciaországban. A Villecomtal-sur-Arrosból származó joghurttermékek minden mennyisége átkerül a társaság többi telephelyre, ahol szintén beruházásokat terveznek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink