Több mint három milliárdos fejlesztés a Tolnatej Zrt.-nél

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság
Az Agrárminisztérium (AM) 1,8 milliárd forintos támogatásával 3,6 milliárd forintos tejipari és borászati beruházás valósul meg Szekszárdon – jelentette be a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden.

Feldman Zsolt, a Tolnatej Zrt. 1,5 milliárd, illetve a Mészáros Családi Borászat 300 millió forintos támogatásáról szóló okirat átadásán kijelentette: a Megújuló agrárium, megújuló vidék programban a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb élelmiszeripari fejlesztései indulnak el.

Közölte, a támogatás segítségével a Mészáros Borház Kft. megújítja családi borászatát, a Tolnatej Zrt. pedig innovatív termékek előállítását teszi lehetővé, illetve modernizálja gyártósorait.

Az államtitkár azt mondta, a szekszárdi az egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező magyar borvidék, amely a minőségi borértékesítésben a hazai és az exportpiacokon is jelentős eredményeket ért el, ezért kulcsfontosságú a szekszárdi borászat támogatása.

Megjegyezte: 2010 óta a magyar tejipar teljesítménye 80 százalékkal, az utóbbi néhány évben pedig a hazai tej fogyasztása 50 százalékkal nőtt, amiben nagy szerepe van a Tolnatej Zrt.-nek. Arról is beszámolt, hogy a Vidékfejlesztési Programban Szekszárd és térsége 27 milliárd forintos támogatást kapott, amiből 20 milliárd forintot beruházásokra fordítottak.

Horváth István, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a tejipar és a borászat a térség jelentős foglalkoztatója. A Tolnatej 520 embernek ad munkát, és a magyar tejfeldolgozásból 20 százalékkal részesedik. Példaértékűnek nevezte a cég privatizációját, amely után jelenleg is 100 százalékos magyar tulajdonban van.

Ismertette: a 2500 hektáros szekszárdi borvidéken, mintegy kétezren dolgoznak a szőlészetben és borászatban. A Mészáros Borház Kft. körülbelül 250 hektáron a terület 10 százalékán termő szőlőt dolgozza fel.

Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója elmondta, a beruházással alapgépeket, dobozostejtöltőket, vajcsomagolókat cserélnek le, bővítik a késztermék raktárat és a sajtérlelő kapacitását.

A cég éves szinten 260 millió liter tejet dolgoz fel, a mennyiséget 300 millió liter fölé tervezik emelni. A zrt. a 2021-es, mintegy 50 milliárd forintos nettó árbevétel után 2022-ben 60 milliárd forint árbevételre számít. Mészáros Pál, a Mészáros Borház Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a támogatást technológia és épületfelújításra fordítják. Létrehozzák az első szekszárdi pezsgőüzemet, amely 15-20 ezer palack pezsgőt állít majd elő évente. Az évi egymillió palack bort készítő cég 2021-ben 989 millió forint nettó árbevételt és 170 millió forint adózott eredményt ért el.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink