Támogatás a méhészeknek, nagyobb hangsúly a helyi termékeken

Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap
Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Szentlőrincen, a Baranyai Mézes-Mázas Napokon.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére és támogatására, a kistermelői rendelet módosításai és az új közétkeztetési kormányrendelet jelentősen segítik a méhészek termékeinek értékesítését – mondta Erdős Norbert. Az államtitkár megnyitóbeszédében szót ejtett a kistermelői rendelet módosításáról is, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy május végétől bővült az értékesítés lehetősége. A kistermelő az általa megtermelt alapterméket, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesítheti a fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek. Szintén komoly segítség a méhészeknek is, hogy megszűnt bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges külön-engedélyezési eljárás. Ma már a FELIR-azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.

Szeptember 1-jén lépett hatályba a közétkeztetésről szóló kormányrendelet, amely értelmében a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalékban rövid ellátási láncban beszerzett termékeket kell használni, amely lehetővé teszi, hogy jó minőségű, hazai élelmiszerekből készült, helyi ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára. Ezt az arányt 2023-tól 80 százalékra kell növelni, amely megfelelő felkészülési időt ad az ellátási láncok és a konyhák átállására. A közétekéztetési rövid élelmiszer-ellátási lánc fejlesztésével helyzetbe kerülnek majd a hazai kistermelők, őstermelők és élelmiszer előállító kis- és középvállalkozók. „Ezzel elérhetjük a vidéken élő emberek életszínvonalának növelését, valamint a magyar emberek jó minőségű, megbízható élelmiszerekkel történő ellátását” – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a hazai méhészek komoly támogatást kapnak, hiszen méhcsaládonként 1000 forintot igényelhetnek méheik egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez. A tavalyi évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásaink mérséklése érdekében csaknem egymilliárd forint jutott számukra a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében.