Szijjártó: növekedni fog az élelmiszer-önellátás jelentősége

Forrás: Sziijártó Péter Facebook-oldala
Az erős, nemzeti alapokon álló élelmiszeripar nagymértékben befolyásolja egy ország erejét, ráadásul a következő években tovább fog növekedni az önellátási képesség jelentősége – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Dunacell Dunaújvárosi Cellulózgyár Kft. új beruházásának bejelentésén vett részt. A 2023. május 31-ig megvalósuló fejlesztés keretében újabb kapacitásokat hoznak létre porított élelmi rost gyártására. A projekt értéke hétmilliárd forint, ehhez az állam 1,7 milliárd forint támogatást nyújt, így hozzájárulva több mint 150 munkahely megőrzéséhez.

A miniszter kiemelte, hogy a koronavírus-járvány következtében több területen is veszélybe került az ellátásbiztonság, és a bizonytalanság komoly élelmiszerfelvásárlási lázat is szült.

Az a régi dogma, amely a beszállítói és ellátási láncok nemzetköziesítésébe helyezte a bizalmat, megdőlni látszik

– mondta, hozzátéve, hogy az önellátás képessége létfontosságú, ezért stratégiai ágazatként kell kezelni az élelmiszeripart.

Bár Magyarországon nem alakult ki semmilyen ellátási válság, a kitettség csökkentése és a folyamatos fejlődés biztosítása érdekében tovább kell erősíteni az élelmiszeripari-mezőgazdasági szektort – nyomatékosította. A miniszter ezt követően arról számolt be, hogy 2020-ban mintegy 7 százalékkal, 3800 milliárd forintra nőtt a magyar élelmiszeripar termelési értéke. Tavaly decemberig pedig 16 százalékos volt a bővülés, így az ágazat teljesítménye csúcsot döntött és átlépte a 4000 milliárd forintot. Tájékoztatása szerint a szektorban foglalkoztatottak száma megközelíti a 145 ezret, és az ország élelmiszeripari exportja 20 százalékkal nőtt, ami világosan mutatja, hogy a Magyarországon előállított termékek nemzetközi szinten is versenyképesek.

A Dunacell Dunaújvárosi Cellulózgyár Kft. a Rettenmaier német cégcsoport tuladonában áll, amelynek termékeit a gyógyszer-, az élelmiszer-, az építő- és a kozmetikai ipar is felhasználja.