Oroszország jövő év végéig meghosszabbította az élelmiszerimport-embargót

Forrás: Getty Images
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. december 31-ig meghosszabbította a 2014-ben bevezetett élelmiszerimport-tilalmat.

Oroszország „különleges gazdasági intézkedésként” 2023. december 31-ig meghosszabbította a Krím-félsziget 2014-es annektálása idején az európai szankciókra válaszul bevezetett élelmiszer-embargót – írja az FruitVeB honlapja.

Az importtilalom az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és nyersanyagokra vonatkozik.

Putyin már a 2014. augusztusában bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban is többször nyilatkozott úgy, hogy ezek segítenek az önellátás megteremtésében, Oroszország importfüggőségének visszaszorításában. Az importtilalom ellenére a Nyugat számos ikonikus terméke ilyen-olyan utakon, általában csempészáruként csak megtalálta az Oroszországba vezető kiskapukat. Erre a klasszikus példaként szolgálnak a francia és az olasz sajtféleségek, amelyeket valahogy mind a mai jóízűen fogyasztanak a moszkvaiak – horrorisztikus áruk miatt gyaníthatóan nem a bérből és fizetésből élők. A légifolyosók lezárása miatt az utóbbi időszakban a feketepiacon még jobban megdrágultak ezek az árucikkek.

Oroszország már eddig is rengeteg külföldről érkező élelmiszert semmisített meg a feketepiaci kereskedelem visszaszorítása érdekében, még úgy is, hogy az oroszok több alkalommal méltatlankodtak a helyi élelmiszerek magas ára és elítélhető minősége miatt. Ágazati elemzők szerint a külföldi verseny kizárásával az orosz belföldi élelmiszerek ára vélhetően tovább emelkedik, mivel az önellátás megteremtése gyakran vezetett monopóliumok kialakulásához.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink