Meglepetés: az ajánlottnál jóval kevesebb gyümölcsöt esznek az unió polgárai

Forrás: Shutterstock
Az Európai Unióban 2019-ben minden harmadik ember (33%) arról számolt be, hogy nem fogyaszt naponta gyümölcsöt vagy zöldséget, és csak a lakosság 12 százaléka fogyasztotta el az ajánlott napi öt vagy több adagot.

Az uniós országok átlagában a lakosság körülbelül egyharmada, pontosan 32,9 százaléka nem eszik naponta zöldséget vagy gyümölcsöt. Magyarországon ennél is nagyobb ez az arány, pontosan 36,3 százalékos, vagyis láthatóan bőven van még teendő az egészségtudatos táplálkozás területén.

Az Eurostat által közzétett, 2019-es felmérést tartalmazó adatok szerint csak a lakosság 12 százaléka fogyasztotta el az ajánlott napi öt vagy több adagnyi zöldséget vagy gyümölcsöt. Az uniós lakosság több mint fele, 55 százaléka azt mondta, hogy naponta 1-4 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.

Az EU tagállamai közül a legmagasabb napi 5 vagy annál több adagot Írországban (a lakosság 33%-a), Hollandiában (30%), Dániában (23%) és Franciaországban (20%) fogyasztottak.

A legalacsonyabb napi bevitel Romániában volt, ahol a lakosság mindössze 2 százaléka fogyasztott legalább 5 adag gyümölcsöt és zöldséget, majd Bulgária és Szlovénia (mindkettő 5%) és Ausztria (6%) következett.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink