Magyar sajt a világ legjobbjai között

2019. október 20. – Újabb hazai termékre lehetünk méltán büszkék, ugyanis egy magyar sajt került a legjobbak közé az egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyen.

Október 18-19-én tartották az olaszországi Bergamoban a Word Cheese Awards versenyt, ahol a világ legjobb sajtjait értékelték. Nem várt, ám örömteli meglepésként az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra fehér nemespenésszel érő lágysajtja elnyerte a Super Gold címet, így bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé. Az Etyeki Hófehér sajt fantázianévre keresztelt termék még egy igen nagy elismeréssel gazdagodott, amikor megkapta a Közép-kelet-Európa legjobb sajtja címet is. A 260 főből álló, nemzetközi szakmai zsűri 42 ország 3804 sajtja közül, vakteszten választotta ki a legjobbakat. „A Word Cheese Awardsra egy merészebb ízvilágú, tradicionális camembert jellegű sajtot készítettem. Elsősorban a kíváncsiság vezetett minket, hogy mi a véleménye a szakmai zsűrinek a sajtunkról, és vajon hova pozícionálhatja magát ma egy magyar sajtkészítő nemzetközi viszonylatban?! Őszintén meglepődtem az eredményen, de nagyon nagy öröm számomra, mert ezek a díjak azt is jelentik, hogy a magyar kézműves sajtkészítés, képes olyan termékeket létrehozni, melyek felveszik a versenyt a komolyabb sajtkészítő múlttal rendelkező országok sajtjaival. –nyilatkozta Vidáné Kondor Oktávia a sajtmanufaktúra tulajdonosa.
Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra egy igazi családi vállalkozás, egy házaspár szerelem projektje, akik 10 éve, a céges mókuskerékből, és a monoton, irodában töltött hétköznapokból kitekintve kerestek egy olyan elfoglaltságot, hivatást, amely nyugalmat hozhat számukra és egészségesebb életre sarkallja őket. Kecsketenyésztésbe fogtak, aminek hozadékaként a tej felhasználásával jött a sajtkészítés ötlete. „Eredeti jogász végzettségemet hátrahagyva vettem át a sajtkészítés kihívásokkal teli, folyamatos tanulásra ösztönző, de annál szebb feladatát. Mivel életünk minden területén a tökéletességre törekszünk, nem volt ez másként a sajtkészítéssel sem. Folyamatos képzések és kísérletek jellemezték az utunkat. –tette hozzá Vidáné Kondor Oktávia. Sajtjaik titka a tiszta, teljes értékű kecsketej. Ebből a természet adta kincsből nem vesznek el semmit, és nem is adnak hozzá mást, csak ami a sajt létrejöttéhez szükséges. Kecskéiket bio minősítésű szénával etetik, amelyet szintén maguk állítanak elő. Az adalékanyag mentes fűszereket nagy gondossággal, ellenőrzött helyről szerzik be az ízesítéshez. „Vállalkozásunk a közelmúltban vette fel az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra nevet, de a sajtkészítés már tíz éve része az életünknek. A férjemmel mindketten született Etyekiek vagyunk, így olyan nevet szerettünk volna, mellyel büszkén hirdetjük a szülőfalunkat, és emellett megjelenik benne az a szándékunk, hogy a modern minőségi sajtkészítést ötvözzük a kézműves tradíciókkal. – folyatta a győztes sajt megalkotója.
Jelenleg grill sajtok, friss krémsajtok, gomolyák, camembert jellegű nemespenészes sajtok, illetve érlelt sajtok találhatóak a kínálatukban, amelyeket elsősorban szállodáknak és éttermeknek értékesítenek. Partnereik között olyan nagynevű szállodák kaptak helyet, mint amilyen a Hilton Budapest Hotel, az InterContinental Hotel, vagy a Mercure Budapest City Center.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink