Kormányzati lépéseket követelnek az olasz élelmiszergyártók a krízishelyzet kezelésére

Forrás: Shutterstock

Az olasz élelmiszertermelés 90 százalékát lefedő két legnagyobb szervezet, az Alleanza Cooperative Agroalimentari és a Federalimentare elnökei, Giorgio Mercuri és Ivano Vacondio levélben szólították fel Mario Draghi miniszterelnököt arra, „hogy a kormány hozzon sürgős intézkedéseket a vészhelyzet megfékezésére, és támogassa az európai szintű kezdeményezéseket olyan intézkedések elfogadására, amelyek megvédik a vállalatokat a globális spekulációktól, amelyek geopolitikai tényezőknek is betudhatók.” – közölte a FruitVeb.hu.

Olaszországban ősz óta az elektromos áram a korábbi 40-45 euró/MWh-ról 300 euró/MWh-ra emelkedett, azaz hétszeresére nőtt, míg a gáz szintén körülbelül ilyen mértékben drágult: a köbméterenkénti 0,17 euró ár 1,3-ra ugrott. Ezekhez társul még az élelmiszer-alapanyagok (búza, kukorica, szója stb.) áremelkedése, no és a csomagolóanyagoké, ahol szintén legalább 30%-os drágulás következett be: a fa 61%-kal, a karton 31%-kal, a bádoglemez 60%-kal, a műanyagok 72%-kal, az üvegek 40% körüli mértékben, és ide jön még a tengeri szállításhoz használt konténerek 4-10-szeres drágulása is.

Az Alleanza Cooperative Agroalimentari és a Federalimentare is beszámolt arról, hogy számos vállalat “egyes tevékenységi körök blokkolását, nagyobb nehézségek esetén pedig a feldolgozóüzemek bezárását mérlegeli, ami drámai társadalmi és foglalkoztatási következményekkel járhat”.

„Az élelmiszeripar alapvető társadalmi szerepet tölt be, ezért vállalataink nem engedhetik meg maguknak, hogy bezárjanak, de ha az energiaárak továbbra is így emelkednek – az emelkedés mára elérte a +200-300%-ot -, akkor sok kis- és középvállalat számára elkerülhetetlenné válik a bezárás. Ennek elkerülése érdekében hivatalosan is segítséget kérünk a kormánytól” – hangsúlyozta Ivano Vacondio, a Federalimentare elnöke.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink