Könnyebb lesz lebuktatni az élelmiszer-hamisítókat

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Már januártól élesben működik az élelmiszerhamisítások gyors azonosítása a Halker Kft.-nél. A módszertant a cég által vezetett konzorcium fejlesztette ki egy 1,46 milliárd forintos projekt részeként, 912,8 millió forint európai uniós támogatással.

Az élelmiszer-hamisítás Európa-szerte komoly probléma, a csalások becslések szerint évente 7-50 milliárd euró kárt okoznak – mondta el a projektzáró rendezvényen, Tukarcs János gazdasági igazgató. Az élelmiszerkereskedelemmel, -gyártással és -feldolgozással foglalkozó, 30 éve alapított magyar családi vállalkozásnak, a Halker Kft.-nek is alapvető fontosságú, hogy az általa vásárolt, forgalmazott élelmiszerek megbízhatóak legyenek.

A társaság az élelmiszerbűnözés, élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben konzorciumi partnereivel, a Seqomics Kft.-vel és a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal kidolgozott egy új, innovatív élelmiszer-ellenőrző módszertant. „A nem megfelelő minőségű termékeket gyorsan vissza fogjuk fordítani a jövőben a beszállítóink felé” – jelezte a gazdasági igazgató. Várakozásai szerint másoknak is szükségük lesz erre a szolgáltatásra, és ezáltal

nagymértékben fog növekedni a bevizsgált termékek aránya a gasztronómiában.

A projekt keretében a termékek azonnali helyszíni bevizsgálását lehetővé tevő új logisztikai bázis épült élelmiszerbiztonsági laboratóriummal, hűtőházzal a Halker Kft. balatonboglári telephelyén.

Tukarcs János az MTI-nek elmondta, a több mint 500 főt foglalkoztató, és több mint 4 ezer féle terméket áruló Halker Kft. 2021. évi árbevétele várhatóan meghaladja a 21 milliárd forintot. A vállalat nyereségességére erősen hatott a járvány, és az idei erős nyárnak, a belföldi turizmusnak köszönhetően sikerült kompenzálni a tavalyi 20-25 százalékos visszaesést az eredményességben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink