Jelentősen nőtt az agrár- és élelmiszeripari cégek nyeresége

Forrás: Délmagyarország
Fotó: Karnok Csaba

Jelentősen nőtt a kettős könyvvitelt végző mezőgazdasági társas vállalkozások adózás előtti eredménye 2020-ban – közölte friss jelentésében az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI). A vizsgált cégek adózás előtti nyeresége 27,6 milliárd forinttal 181,8 milliárd forintra emelkedett. Az AKI kutatói szerint a növekedés azért is figyelemreméltó, mert a vállalkozások száma tovább csökken, a vizsgál évben már csak 8510 gazdaság folytatta tevékenységét az ágazatban. A cégek üzemi eredményének növekedése játszotta a fő szerepet az eredményjavulásban, e téren 25,4 milliárd forintos bővülést tudtak felmutatni az előző évhez képest. A pénzügyi műveletek terén viszont tavaly sem remekelt, itt összesítésben veszteséget mutattak ki, de kedvező, hogy ez a 2019-es évi felét sem érte el.

Az ágazat jövedelmezősége is javult: az árbevétel- és a sajáttőke-arányos adózott eremény egyaránt egy százalékponttan emelkedett, előbbi 8,2, utóbbi 7,6 százalékra. Ez a mutató a magyar gazdaság többi szektorában működő cégekkel összehasonlítva is kiemelkedőnek mondható.

A mezőgazdasági cégek termelési ráfordításai 2,4 százalékkal nőtt, miközben bevételük 3,3 százalékkal múlta felül az előző évit. A nettó árbevételük 74,5 milliárd forinttal 2098,3 milliárdra nőtt. A belföldi és az export értékesítésből származó bevétel is nőtt.

Érdekességként jegyezhető meg, hogy a társaságok személyi jellegű kiadásai nem nőttek, a bérköltségek mindössze három százalékkal, 216,3 milliárd forintra emelkedtek, miközben a foglalkoztatottak száma 6,2 százalékkal (57,7 ezer fő) csökkent. Mindez a koronavírus járvánnyal hozható összefüggésben, hiszen a bérköltségeket a járulékok csökkentése is mérsékelte.

A vizsgált 2020-as évben 5,6 százalékkal kevesebb mezőgazdasági társas vállalkozás működött, ám a beruházásoknak köszönhetően 5,1 százalékkal volt nagyobb az eszközállományuk. A tárgyi eszközök állománya 51,3 milliárd forinttal nőtt.

Mindeközben folytatódott a koncentráció az élelmiszerfeldolgozó társaság vállalkozások esetében is. A vizsgál évben 6,7 százalékkal kevesebb, 4092 vállalkozás működött az ágazatban, a 2019-ben nyilvántartott 4397-hez képest. Itt is előnyös volt a változás, hiszen az ágazat üzemi eeredménye, adózás előtti eredménye és adózott eredménye is kiemelkedő mértékben nőtt.

Az üzemi eredmény 26,1 százalékkal, 46,7 milliárd forinttal bővült és elérte a 225,4 milliárd forintos szintet. Az adózás előtti ereménye 26,1 százalékkal 195,8 milliárdra nőtt. Az adózott eredmény pedig 19,2 százalékkal, 184,4 milliárd forintra bővült. Az ágazat bevétele 9,6 százalékkal 419,1 milliárd forintra nőtt. Az árbevétel növekedésének fő meghatározója a termelői ár emelkedése volt, a belföldi értékesítési árak átlagosan 5,4 százalékkal, az exportárak 9,3 százalékkal nőttek.

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink