Jelentős prémiumokkal tartják meg húsipari dolgozóikat a multik

Forintra átszámolva száz-kétszázezer forintos prémiumokkal köszöni meg dolgozóink kitartását az egyik legnagyobb amerikai húsfeldolgozó cég.

A Tyson Foods hétfőn bejelentette, hogy decemberben mintegy 50 millió dolláros év végi bónuszt fizet a frontvonalban dolgozóknak és az órabérben húscsomagoló dolgozóknak, mivel a vállalatok versenyeznek az alkalmazottak megnyeréséért és megtartásáért.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a 86 000 jogosult Tyson-alkalmazott egyszeri bónusza azon is múlik, milyen régen alkalmazza a cég és 300 és 700 dollár között mozog (97 ezer és 226 ezer forint).

A húscsomagoló ipart különösen súlyosan érintette a járvány, részben azért, mert dolgozói általában hosszú órákon át közel vannak. A Tyson közleményben arról tájékoztatott, hogy az elmúlt évben több mint 500 millió dollárt költött béremelésekre és prémiumokra a frontvonalbeli dolgozók számára. Az órabérben dolgozók átlagos teljes javadalmazása meghaladja a 24 dollárt óránként, beleszámítva a béreket és az egyéb juttatásokat, például az egészségügyi biztosítást – közölte a vállalat. A Tyson Foods, Inc. (NYSE: TSN) a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata és elismert vezető a fehérjegyártásban.

Közben a hírügynökség tájékoztatása szerint Kanadában az albertai High Riverben található Cargill marhahúsüzem dolgozói a múlt héten szavaztak egy új vállalati ajánlatról, amelyet a szakszervezeti tárgyalópartnerek támogattak, néhány nappal az esetleges sztrájk előtt. Az üzem naponta akár 4500 szarvasmarhát is feldolgoz, ami Kanada marhahús-feldolgozó kapacitásának 35 százaléka.

A dolgozók biztonsági aggályokat fogalmaztak meg. A COVID-19 súlyosan érintette a High River-i üzemet 2020-ban, és több mint 900 dolgozót betegített meg. A járvány miatt a Cargill ideiglenesen bezárta az üzemet, a dolgozók közül hárman hunytak el bizonyítottak a koronavírus miatt. A Cargill ajánlata magában foglalja a béremelést, az egészségügyi juttatások javítását és a visszamenőleges fizetést.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) legfrissebb adatai szerint az amerikai kiskereskedelmi darált marhahús ára októberben 16 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink