Hivatalos: új élelmiszer a lisztbogár feldolgozott lárvája

Fotó: Getty Images
Megjelent az Európai Bizottság végrehajtási rendelete a közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formában lévő új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről.

A jogszabály előzménye, hogy 2018-ban a Fair Insects BV vállalat kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formában lévő lárvájának (Tenebrio molitor lárva) az uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan, valamint a tudományos adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól – közölte honlapján Nemzeti Agrárgazdasági Kamra (NAK).

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy az új élelmiszer megfelel az uniós forgalomba hozatali követelményeknek. Ugyanakkor szakvéleményében a hatóság megállapította, hogy az új élelmiszer fogyasztása a keresztreaktivitás miatt allergiás reakciót válthat ki rákfélékre és poratkákra allergiás személyeknél, illetve az új élelmiszerbe további allergének is bekerülhetnek.

Szőke Rita / NAK

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink