Zöld útra lépett a Kometa

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap
Zöld kötvényt bocsátott ki a Kometa 99 Zrt., 12 milliárd forint névértékben, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében. A cég első kötvénykibocsátása jelentős befektetői érdeklődést váltott ki – közölte a társaság.

A kaposvári Kometa 99 Zrt. Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely a környezettudatosság iránti elköteleződése okán zöld minősítést tudhat magáénak. A forrásbevonásból a húsipari cég infrastrukturális fejlesztéseket kíván végrehajtani, a kapacitás megduplázásával számol, amellyel több száz új munkahelyet hoz létre.

Célja, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsa, energiahatékonysági fejlesztéseivel pedig 5 éven belül 30 százalékkal csökkenjen a CO2-kibocsátása.

Az NKP keretében kibocsátott 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöld kötvény iránt nagy volt az érdeklődés az aukció során. A felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a Kometa 12 milliárd forintot fogadott el végül 5,016 százalékos átlaghozam mellett. Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra.

A középutat keresik

A kibocsátott vállalati papírok a norvég Cicero Shades of Green cég kritériumai alapján zöld kötvénynek minősülnek (Light Green). A minősítő cég megállapította, hogy a cég a bevont forrásból támogathatja többek közt a környezeti szempontból fenntartható élelmiszertermelést és a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodást. Giacomo Pedranzini, a Kometa ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

a 12 milliárd forintnyi kötvényforrásból főképp infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projekteket finanszíroznak majd.

Megnövekedett az élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor nem mindegy, hogy az élelmiszer hogyan készül, mennyire terheli meg a környezetet, illetve, hogy milyen minőségű lesz. Korszerű táplálkozást lehetővé tevő élelmiszerekre van szükség, amelyek ára mindenki számára megfizethető – mondja Giacomo Pedranzini, aki vallja, hogy az általa megalkotott HonestFood koncepció lehet a megoldás az élelmiszeripar problémáira. A koncepció arra sarkall, hogy a meglévő élelmiszer-termelési lánc újragondolásával megtaláljuk a középutat a modern mezőgazdaság és a biogazdálkodás között. Az HonestFood a környezetvédelmi kérdések mellett többek közt állatjóléttel és felelős beszerzéssel kapcsolatos jó megoldásokat is szorgalmaz.

Duplázódhat a kapacitás

A Kometa tavaly 5,1 milliárd forint értékű tőkeemeléssel 5 éves fejlesztési programba kezdett, célja a kapacitás megduplázása. Ezzel párhuzamosan több száz új munkahelyet is létrehoz. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy két legfőbb fenntarthatósági célkitűzését is teljesíteni tudja. A vállalat jelenleg 0,18 tonna CO2-t bocsát ki egy tonna feldolgozott húsra vetítve. Kiemelt célja, hogy 2025-ig energiahatékonyság fejlesztése révén ez az érték 30 százalékkal csökkenjen. A Kometa továbbá arra törekszik, hogy tovább minimalizálja a működés során keletkező hulladékot, a következő 3 évben keresi a szükséges technológiai fejlesztéseket, hogy nulla termelési hulladékkal rendelkező vállalattá váljon.

Emelkedett tavaly az árbevétel

A kaposvári Kometa árbevétele 2021-ben több, mint 58 milliárd forint volt (meghaladva a 2020-as 54,2 milliárd forintot), termékeit mintegy 40 országba exportálja, legfőbb exportpiacai Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország. Az árbevétel közel 45 százaléka származik exportból. Több mint 800 munkavállalójával a város és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.

 

Az energiahatékonyság javítása érdekében a Kometa zártkörű energia-visszanyerő fűtési-hűtési rendszert épített ki, amivel éves gázfogyasztása 17 százalékkal csökkent. 2020-ban épített kazánházuknak köszönhetően az előállított hús kilogrammjára nézve 25 százalékkal csökkent az energiafogyasztás, és egy év alatt annak ellenére csökkent 10 százalékkal a földgázfelhasználásuk, hogy 10 százalékkal többet vágtak, mint a megelőző évben. A cég napelemek telepítését is tervezi, számításaik szerint 2026-ra a villamosenergia-szükségletük 18 százalékát napelemek fedezik. A vízfelhasználás egy zárt rendszerben történik, az üzem vízszükségletét saját kútjaikból biztosítják. 2015-ben szennyvíztisztítótelepet építettek, ahol évente több mint 350 ezer köbméter vizet tisztítanak meg, majd a tiszta vizet a Kapos folyóba engedik.

A rövid ellátási lánc a cél

A teljes feldolgozási folyamat (vágás, feldolgozás, érlelés, csomagolás) Kaposváron zajlik, cél, hogy a vásárolt sertések minél közelebbről érkezzenek, és az ellátási lánc rövidüljön, hiszen így lehet a leginkább maximalizálni az energiahatékonyságot és minimalizálni pl. a hűtésből és szállításból származó kibocsátást. Előnyben részesíti a 200 kilométeren belüli beszállítókat, továbbá kiemelten figyel arra, hogy a termékeit köztes raktárak helyett az értékesítési pontokra szállítja, hogy ezzel is csökkentse ökológiai lábnyomát.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink