Vasúton utazik 200 ezer tonna cukorrépa Kaposvárra

Forrás: RCH
Az év végéig tartó idei cukorrépakampányban a Rail Cargo Hungaria (RCH) mintegy 200 ezer tonna terményt fuvaroz a Magyar Cukor Zrt. számára Kaposvárra – közölte az RCH.

A gazdálkodók tavasszal 15,5 ezer hektáron vetettek cukorrépát a kaposvári gyár számára.

A terméshozam a becslések szerint elmarad a tavalyi 68 tonnás átlagtól,

a cukorgyár a kampány során naponta átlagosan 7500 tonna termény feldolgozására készül.

Az aszályos időjárás az elmúlt három év legrosszabb termésátlagát okozta, valamint a gazdák sok olyan táblán vetettek cukorrépát, amelyek távol esnek a vasúti rakodóhelyektől. Ez a logisztikai körülmény indokolja, hogy a betakarított termény ezúttal fele-fele arányban, közúton és vasúton érkezik a Magyar Cukor Zrt. gyárába.

Az RCH szakemberei a 80 naposra tervezett kampány sikeres ellátása érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak a répafelügyelőkkel és a cukorgyár termelési, munkatársaival. A vasútvállalat szerint megfelelő a mozdony- és a vasútikocsi-kapacitásuk garantálja.

A hatékonyság növelése érdekében az RCH az idén teszt-jelleggel megkezdte agrokonténerek alkalmazását. Az új műszaki megoldással rugalmasabbá tehető a kapcsolat a vasúti és a közúti fuvarozás között, valamint az agrokonténerek használatával mintegy 25 százalékkal több cukorrépa továbbítható a hagyományos Eas kocsikhoz képest. Mivel a cukorrépakampány szezonalitása egybeesik több olyan más árufuvarozási szegmensével – ócskavas, érc, szén, kő, kavics –, amelyekben ilyenkor szintén erős az Eas kocsik iránti igény, az agrokonténerek bevonásával más megbízásokhoz szabadulnak fel kocsik.

Az RCH a magyar cukorrépa hagyományos vasúti fuvarozója és a kaposvári gyár igényeinek alapos ismerője. Ennek is köszönhető, hogy az idén elnyerte cukorgyár belső vasútüzemi feladatainak ellátására vonatkozó megbízást is.