Tízmilliárdos támogatás a Pick új szalámiüzemének

Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: Éberling András
Az állam 10,6 milliárd forinttal támogatja a Pick Szeged Zrt üzemfejlesztését, amely 1900 munkahely megőrzéséhez járul hozzá – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Pick Szeged Zrt. barnamezős beruházása csaknem 40 milliárd forint értékű, napelem-telepítéssel is jár. A tervek szerint a projekt nyomán 2030-ig mintegy 25 százalékkal fog növekedni a penészes szalámi értékesítési volumene.

Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója kijelentette, hogy a beruházás a cég több mint 150 éves történetében is egyedülállónak és mérföldkőnek mondható. Közölte, hogy a Pick Szeged Zrt. nettó árbevétele tavaly 72 milliárd forint volt, és termékei iránt folyamatosan nő a kereslet külföldön is, amit jól mutat, hogy mára az export adja az árbevétel 30 százalékát. A Pick Szeged Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, termékeit 35 országban több mint 200 üzletlánc értékesíti.

Az új üzem Szegeden, a már meglévő, Szabadkai úti érlelőtorony mellett épül fel. Kivitelezése több fázisban történik, és a tervek szerint 2024 második felében kerülnek majd ki az első szalámirudak az üzemből.

A Pick Szeged Zrt. – amely a Bonafarm Csoport tagja és egyben Magyarország meghatározó húskészítmény gyártója – jelenleg évi 10 ezer tonna téliszalámi előállítására képes. Ezzel a mennyiséggel maximálisan kihasználja szalámigyártó-kapacitását, amit a most bejelentett beruházással 25 százalékkal bővít.

A cég szakemberei közel 3 év alatt fejlesztették ki azt az egyedi technológiát, amellyel modern körülmények között valósítható meg a hagyományos, bükkfán történő füstölés úgy, hogy utána a nélkülözhetetlen természetes penészesedési folyamat is be tud indulni a szalámirudak felületén – áll a cég közleményében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink