Stabil maradt az uniós sertésexport

Forrás: Getty Images
Az idei év első hét hónapjában a tavalyi év azonos időszakához hasonló szinten volt az EU-tagállamok harmadik országokba exportált sertéshús mennyisége. Más EU-országokkal ellentétben Németország jelentősen növelni tudta exportját.

Az Agrárpiaci Információs Társaság (AMI) szerint az EU-ból harmadik országokba irányuló sertéshúsexport 2024 januárja és júliusa között összességében stabil maradt – számolt be róla az Euromeatnews. Az Európai Bizottság jelenlegi adatai szerint az EU-tagállamok az idei év első hét hónapjában 2,36 millió tonnát exportáltak, ami az előző évhez hasonló mennyiséget jelent. Az összességében stabil mennyiségek ellenére az egyes országok meglehetősen eltérően fejlődtek.

Az összesen 756 ezer tonnás exportjával és 32 százalékos piaci részesedésével továbbra is Spanyolország vezeti az európai exportőri ranglistát. Spanyolországban a sertéshús mennyisége változatlan maradt az előző évhez képest. Spanyolország mögött a második és harmadik helyen Hollandia és Dánia áll, amelyek mindegyike enyhe – 4, illetve 1 százalékos – exportcsökkenést könyvelhetett el.

Németország 9 százalékos piaci részesedéssel a negyedik helyen állt a legnagyobb exportőrök között, és 2024 januárja és júliusa között jelentős, mintegy 17 százalékos növekedést tudott elérni a harmadik országokba irányuló sertéshús-szállítások terén.

Franciaország, Írország, Belgium és Olaszország is növelte a sertéshús exportját, így összességében ellensúlyozva a többi EU-országban tapasztalható csökkenést.

Továbbra is Kína az európai sertéshús legfontosabb vásárlója, a teljes export több mint negyedét adja. Az AMI szerint azonban a Kínába irányuló sertéshúsexport csaknem 7 százalékal alacsonyabb volt, mint tavaly. Ezzel szemben az EU-ból szinte stabil mennyiségű sertéshúst exportáltak a szintén fontos vásárlónak számító Egyesült Királyságba. Míg egyes ázsiai országokkal továbbra is nehézkes a kereskedelem az afrikai sertéspestis egyes európai országokban kitörése miatt, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek az év eleje óta több mint ötödével növelte behozatalát.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink