Későn jön az energiatámogatás a zöldség-gyümölcs feldolgozóipar számára

Forrás: Getty Images
A FruitVeB üdvözli a Kormány feldolgozóipart segítő erőfeszítéseit, és az éves költségnövekmény 25 százalékát javasolja a támogatás kiszámításának alapjául.

Mint ismert. a kormány a szeptember 17-ei ülésén az energiaintenzív kkv-k számára elérhető támogatási programról döntött. Ennek keretében a beruházások önerejének támogatása mellett, működésiköltség-támogatás is elérhető lesz – írja honlapján a FruitVeB. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által elmondottak alapján az év utolsó három hónapjának gáz- és energiaszámláihoz ad a kormány a 2021 év azonos időszakához képesti költségnövekedés 50 százalékának megfelelő támogatást.

A FruitVeB üdvözli, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy a hazai foglalkoztatás gerincét adó feldolgozóipar, és ennek keretében az élelmiszer-feldolgozók is át tudják vészelni ezt a rendkívüli időszakot, és meg tudjanak birkózni az energia költségek növekedésével.

Közleményükben ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy

a hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar energiafogyasztásának 80-90 százaléka a május-szeptember közötti feldolgozási szezonban keletkezik.

Az októbertől – májusig terjedő időszak tárolási folyamatai, illetve kisebb gyártásai már sokkal kisebb energiafelhasználást eredményeznek.

A jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50 százalékos támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel.

Fentiekből következően a szombati kormányinfót követően eltelt időben az ágazati szereplőkkel folyatott információcserék alapján a FruitVeB álláspontja, hogy a zöldség- és gyümölcs-feldolgozók számára kritikus, hogy a támogatási program keretében az év utolsó 3 hónapja helyett az éves költségnövekmény 25 százaléka legyen a támogatás kiszámításának alapja. Ez minden olyan ágazatban igaz lehet, ahol időben nem egyenletes az energiafelhasználás az év során.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink