Hét év alatt több mint félezer milliárd forint támogatást kapott az élelmiszeripar

Fotó: Oláh Tibor / MTVA
Magyarország élelmiszeripara az elmúlt években számtalan nehézséggel találta magát szembe, de köszönhetően a biztos alapoknak, javuló tendenciát mutat a hatékonyságban és jövedelmezőségben – jelentette ki Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

A Siófokon megrendezett XV. Országos Kereskedelmi Konferencián megtartott előadásában a helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy

az egyik kiemelt cél továbbra is az, hogy a magas minőség és a széles termékválaszték mellett kiszámítható és minden körülmények között stabil legyen az élelmiszerellátás.

Ehhez biztosítani kell a megfelelő feltételeket a gyártáshoz, ismerni kell a kereskedelmi sajátosságokat és a fogyasztók igényeit. A belföldi piac mellett az export és ennek ösztönzése is kiemelt feladat.

Felkai Beáta kiemelte, 2014-től 2021. december 31-ig összesen 516,5 milliárd forint élelmiszeripari támogatás járult hozzá az ágazati szereplők jövedelmének stabilizálásához, a kockázatok csökkentéséhez és finanszírozási helyzetük javításához. Ebből tisztán nemzeti forrásból finanszírozott támogatások keretében 166,5 milliárd forint került megítélésre, EU-s forrásból pedig 316, 7 milliárd. A 2021-ben meghirdetett és nagy sikernek bizonyuló újabb felhívások tovább fogják segíteni az ágazat versenyképességének fejlődését. Cél, hogy a magyar élelmiszerek itthon és külföldön egyaránt keresettek legyenek.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink