Egymilliárdos támogatás a KALL és a Pannon Egyetem projektjére

Forrás: PTE
A kukorica feldolgozása során keletkező tejsavval kapcsolatos kutatásokba kezdett a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem.

Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül meghirdetett GINOP_PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése„ pályázaton, hogy a „Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés a KALL Ingredients Kft. gyáregységében” című projektet megvalósítsa – számolt be róla az egyetem honlapja.

A KALL Ingredients Európa legfiatalabb és legmodernebb kukorica-feldolgozó üzeme. A magyar tulajdonú vállalat évi 530 ezer tonna, kizárólag GMO-mentes kukoricából állít elő takarmány- (CGF, csíra, glutén), cukor- (LDX, maltózok, glükóz szirupok, F42, F55 és F95), valamint alkohol-termékeket (élelmiszeripari, gyógyszerkönyvi, technikai és ipari alkoholok).

A gyártás során fontos szerepe van a tejsavnak, mely egyrészt lehet hasznos a közvetlen vagy közvetett előállítás során, másrészt káros is a későbbi alkoholfermentációban. Ebben a pályázatban olyan új termékek és eljárások kifejlesztéséhez végeznek kutatásokat, amelyek kihasználják a tejsav előnyös hatásait és visszaszorítják a károsokat.

„Ezekben a vészterhes időkben, amikor az az élelmiszerellátás biztonsága is kockán forog, különösen nagy jelentőségűek azok a kutatások, amelyek hazai mezőgazdasági termékek minél teljesebb körű és a legmagasabb hozzáadott értéket teremtő hasznosítását célozzák.” – emelte ki Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora.

A Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja és a KALL Ingredients Kft. együtt gondoskodik a projekt során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink