Eddig jól húzott az élelmiszeripar

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint májusban is kiemelkedő mértékben, 17,1 százalékkal növekedett az élelmiszeripar teljesítménye – közölte Nagy István agrárminiszter.

A gyarapodás motorja a külpiaci értékesítés 21,9 százalékos volumenbővülése volt, de a belföldi értékesítés is 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit. Szinte mindegyik alágazatban bővült a termelési érték – mondta Nagy István. A legnagyobb súlyt képviselő húsipar termelése, az árhatásokat kiszűrve éves összevetésben 4,5, míg a második legnagyobb alágazat,

a növényi olaj gyártás 40,6 százalékkal növekedett éves összevetésben.

Emellett meghatározó az italgyártás 30 százalékos, a gyümölcs- zöldségfeldolgozás és tartósítás 24,9 százalékos, a takarmánygyártás 22,6 százalékos és a tejfeldolgozás 9,2 százalékos, változatlan áron mért teljesítménybővülése is – részletezte a miniszter.

Nagy István kiemelte, az élelmiszeripar növekvő termelése bizonyítja az ágazat ellenállóságát és a hazai élelmezésbiztonságban betöltött stratégiai szerepét, az élelmiszerek magas külkereskedelmi többlete pedig hozzájárul a nemzetgazdaság külkereskedelmének stabilitásához is. A kedvező eredményekben fontos szerepet játszanak az élelmiszeripari vállalkozások elmúlt években végrehajtott technológiai fejlesztései, melyek növelték a hatékonyságot és a nemzetközi versenyképességet – hangsúlyozta a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink