Tyúkok tízezreit kellett levágni Csehországban

Forrás: Shutterstock
Mintegy nyolcvanezer tyúkot kellett levágni kedden Csehországban a madárinfluenza miatt, Szlovéniában pedig felfedezték az első fertőzési gócot. A kórt okozó vírus a vándormadarakkal terjed Európa-szerte.

Csehországban az állatorvosok kedden 80 ezer fertőzött tyúk levágására kényszerültek a Prágától 45 kilométerre északra fekvő Libotenice baromfitelepén. A múlt hét végétől több mint százezer tyúk pusztult el a csehországi farmon, ahol karácsony előtt 188 ezer szárnyast tartottak. A madárinfluenzával fertőzött baromfik levágása jelenleg is folyamatban van – erősítette meg az országos állategészségügyi hatóság szóvivője, Petr Majer.

A szóvivő szerint a H5N1 vírustörzs erősen fertőző, nagyon agresszív és elsősorban a tyúkok körében pusztít gyorsan és tömegesen. Az állatorvosoknak több mint egymillió, exportra szánt tojást is meg kellett semmisíteniük – közölte a szóvivő. Csehországban eddig a madárinfluenza 48 fertőző gócát regisztrálták, s ez rekordnak számít egy naptári éven belül. Szlovéniában az ország északi részében vesztegzárat rendeltek el kedden egy kis kis farmon, ahol az első fertőzést észlelték – közölték a szlovén hatóságok. Szlovéniában ez volt az első, H5N1 vírus okozta fertőzés.

A szárnyasoknak a szokásosnál nagyobb mértékű pusztulása miatt elrendelték a tesztelést a Ljubljanától mintegy 100 kilométerre északkeletre fekvő Vendbeszterce (Slovenska Bistrica) közelében lévő telepen. A fertőző farmon és a környékén meghozták a megfelelő intézkedéseket, a tenyésztőket felkérték az állatok elkülönítésére.

Franciaországban nemrégiben találtak madárinfluenza-gócokat az ország délnyugati részén, Nagy-Britanniában pedig december elején jelentették be, hogy félmillió szárnyast kellett levágni a valaha látott legnagyobb madárinfluenza-járvány miatt. Belgiumban és Hollandiában is karantén-intézkedéseket rendeltek el az elmúlt hónapokban, miután több madárinfluenza-gócot tártak fel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink