Óriási lehetőség az öntözhető területek növelése a növénytermesztésben

Forrás: Délmagyarország
Fotó: Karnok Csaba
A klímaváltozás ott hátráltatja leginkább a szántóföldi növénytermesztést, ahol a gazdák kizárólag az esőre alapozzák a vízutánpótlást. A hazai mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztését mielőbb el kell kezdeni.

Nem csak világszerte, de hazánkban is kiszámíthatatlan és egyre gyakoribb az időjárás miatti terméskiesés. Sajnos itthon is fokozatos felmelegedéssel, a csapadék mennyiségének csökkenésével és egyre gyakoribb és szélsőségesebb időjárási jelenségekkel kell számolni – hívják fel a figyelmet az OTP Agrár szakértői. A klímaváltozás hatásai pedig ott hátráltatják leginkább a szántóföldi növénytermesztést, ahol a gazdák kizárólag az esőre alapozzák a vízutánpótlást. Az öntözhetőség fejlesztésének elmaradása pedig versenyhátrányt jelent és veszélyezteti a termelés stabilitását. Ugyanis, a klímaváltozással összefüggő negatív hatások nem mérséklődtek, sőt!

Nincs olyan termelő, aki ne érezné saját bőrén az időjárási rendellenességeket.

A termésvesztés csökkentésének immár több módja is ismert, mint például a szárazságtűrő hibridek fejlesztése vagy az intenzív agrotechnika alkalmazása. Utóbbit Pepó Péter 21 évig tartó kutatásai is igazolták, miszerint a harmonikus – nitrogént, foszfort és káliumot is tartalmazó – NPK tápanyag visszapótlásnak és az okszerű vetésváltásnak kiemelt jelentősége van és képes kompenzálni az éghajlatváltozás negatív hatásait.

Ugyanakkor, a hazai szabadföldi növénytermelés számára az öntözhető területek növelése óriási fejlődési lehetőséget tartogat. Az OTP Agrár szakértői szerint

a mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztését minél előbb el kell kezdeni,

hiszen a fejlesztés elmaradása versenyhátrányt jelent a nemzetközi piacon. Másfelől, az árutermelés biztonsága is veszélybe kerülhet vízhiányos területek növekedésével.

A klímamodellek többsége elsősorban a nyári időszakra prognosztizálja a csapadék mennyiségének csökkenését, ami a kukorica virágzási és termékenyülési ideje, így a jövőben még nagyobb jelentősége lesz a kukorica öntözésének is.

A hazai kukoricatermő területeken ugyanis a termésbiztonság leginkább a vízellátástól függ,

bár a hőmérsékletemelkedés is negatív hatást gyakorol a kukorica hozamra.

A helyzetre tekintettel, az Agrárminisztérium egyik fő célja az öntözéses gazdálkodás minél szélesebb körben történő elterjesztése. Jelenleg is pályázható a mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására és a mezőgazdaság általi vízfelhasználás hatékonyságának fokozására megjelent VP2-4.1.4-16 kódszámú felhívás.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink