Ökológiai bomba robbanhat Romániában

Forrás: Shutterstock
Négy kamionnal szöktek meg a román határ melletti telepről, ahol azért lettek félreállítva és őrizet alá helyezve, mert kiderült, hogy génmódosított szóját szállítanak szabálytalanul.

Az Európai Unióban tiltják annak a génmódosított szójának a termesztését, amit olyan kamionokkal szállítottak be Romániába, amelyeket egy Bihar megyei befogadóbázison vettek őrizetbe. A telepről azonban szombatról vasárnapra virradó éjjel a hat kamionból néggyel nemes egyszerűséggel leléptek a sofőrök. Feltörték a portaszolgálat ajtaját, ahol csak egy őr volt szolgálatba és elhajtottak a telepről.

A génmódosított szójababbal megrakott négy teherautó ellenőrizhetetlen ökológiai bomba lehet. Az ország útjaink közlekednek anélkül, hogy tudnák a célállomást

– mondta Nicolae Hodişan, a Bihari Mezőgazdasági Minisztérium igazgatója a román sajtó beszámolói szerint.

A kamionokat azután állították le és helyezték el a szóban forgó telepen, hogy a október 18-án, hétfőn a Săcueni-Valea lui Mihai térség mezőgazdasági termelőitől bejelentések érkeztek arról, hogy több teherautó szójabab érkezne a térségbe, amelynek rakományára vevőt keresnek, miközben a környékbeli fogadóbázisok megtagadták ezen termékek átvételét, mert a saját laboratóriumukban végzett elemzések kimutatták, hogy genetikailag módosított szójáról van szó.

Nicolae Hodişan arról is beszámolt a sajtónak, hogy az áruhoz mellékelt okmányok hibásak voltak 25 ezer kilogrammra szólnak az engedélyek, míg a teherautók teherbírása egyenként 40 ezer kilogramm, amiket maximálisan, a tetejéig töltöttek.

Meg kell jegyezni, hogy a román hatóságok nem csak azzal mutatják felkészültségüket, hogy nem találnak meg négy „elszökött” kamiont. A hatóság nyilatkozata is furcsa, miszerint a kamionok teherbírása egyenként 40 tonna, mivel feltételezhetően a rakománnyal együtt lehet ekkora a súlyuk. Negyven tonnás rakományt szállító kamion tudtunkkal nincs forgalomban. A legelterjedtebb típus a 40 tonnás össztömegű teherautók, feltételezhetően ezt láthatta a papírokon Nicolae Hodişan. Az ügy másik érdekessége, hogy Romániában 2007-ig, az ország Európai Uniós csatlakozásáig termesztettek GMO-s szóját.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink