Nem hozott nagy lebukásokat a külföldi sertéshúsok ellenőrzése

Fotó: Matey István / Hajdú-Bihari Napló
Több területen, de kisebb arányban akadtak hiányosságok a külföldi sertéshús minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló célellenőrzés során. A február közepe óta tartó országos akció hatósági tapasztalatai összességében kedvező képet festenek a terület helyzetéről.

A sertéshústermék ellenőrzés során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre fókuszálnak az ellenőrök. A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A tíz legnagyobb sertéshús importőr ellenőrzése már március első felére lezajlott. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A Nébih felügyelői által vett 29 termékmintából 7 paraméterre 197 vizsgálatot végeztek a hivatal laboratóriumaiban. Többek között víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzésre, szalmonella és mikrobaszám mérésre került sor. A vizsgálatok során nem merült fel kifogás.

A járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberei országosan 671 kiskereskedelmi létesítményben – 140 hiper/szupermarketben, 268 élelmiszerüzletben és 263 húsüzletben – végeztek ellenőrzést. Ezen vizsgálatok fő tapasztalatai:

  • A csomagolatlan friss sertéshús származásának szöveges feltüntetése – amely mindenhol kötelező – mindössze az üzletek 9 százalékában, zászlóval történő megjelenítése a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek 11 százalékánál hiányzott. Valótlan származás feltüntetésére 3 esetben derült fény.
    • Az ellenőrzött egységek közül 9-ben nem volt biztosított a nyomon követés, és 14 helyen tártak fel erre vonatkozó hiányosságot. A nyomon követés megfelelőségét 1118 friss sertéshús tételnél ellenőrizték a szakemberek. Ebből 153 tételnél Spanyolország volt a származási hely. Összesen 20 alkalommal állapítottak meg a kísérő dokumentumokkal kapcsolatos hiányosságokat.
    • Az üzletek többségében nem forgalmaznak korábban már fagyasztott húst. Mindössze 2 egységben volt kihelyezve, 7 egységben pedig hiányzott a korábbi fagyasztásról szóló kötelező vásárlói tájékoztató.
    • A területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a feltárt hiányosságok miatt 10 esetben figyelmeztetést, 29 esetben pedig bírságot szabott ki összesen 3,5 millió forint értékben.

A Nébih ellenőrei 137 közétkeztetőnél 323 sertéshústételt szintén ellenőriztek. A vizsgált tételekből 179 magyar, 125 uniós (ebből 85 spanyol) eredetű volt. A termékek vállalkozáson belüli jelölését 19 esetben nem találták megfelelőnek az ellenőrök. A külföldi sertéshús-célellenőrzés a következő hetekben is folytatódik, immár a tavaszi szezonális ellenőrzés részeként.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink