Madárinfluenza tört ki a legnagyobb román pulykafarmon

A román Állategészségügyi és Diagnosztikai Intézet megerősítette a H5N1 madárinfluenza vírus jelenlétét a Brassó megyei Feketehalom (románul Codlea) városban található Bravcod nevű pulykafarmról vett mintákban, ahol az F2 jelzésű farmon 65 000 egyedet tartottak nyilván. Az ANSVSA hétfőn bejelentette, hogy a H5N1 altípusú madárinfluenza második másodlagos kitörését erősítették meg a Bravcod – F5 pulykafarmon. A Farm Bravcod – F5 állománya 113 407 pulykából áll. A hatóság elrendelte az állomány kényszervágását.

„Közvetlenül a gyanú bejelentése után, vagyus január 26-án riasztották a brassói Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) helyi operatív egységét, amely megtette az első intézkedéseket a járvány elszigetelésére. Ezzel egy időben aktiválták a Brassó megyei és a szomszédos megyékből a Helyi Betegségellenőrző Központot (CLCB), valamint a Központi Operatív Egységet, amelyet az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke, Dr. Alexandru Nicolae Bociu vezet. Az ANSVSA szakemberekből álló csoportja Danut Pale alelnök vezetésével a szóban forgó gazdaságba utazott, hogy részt vegyen a járványügyi vizsgálatban, és felügyelje az eljárási intézkedések alkalmazását, amelyek célja a vírus terjedésének megakadályozása” – derül ki az ANSVSA által küldött sajtóközleményből amelyről az euromeatnews.com számolt be.

A járványkitörés körül védő- és megfigyelési zónát határoltak le, így minium 10 kilométeres körzetben szigorú korlátozásokat vezettek be az emberek, állatok és közlekedési eszközök mozgására. A védőkörzetben 9 további kereskedelmi baromfifarm, a megfigyelési körzetben pedig 15 van, amelyeket klinikai vizsgálatok és mintavétel révén folyamatosan ellenőriznek.

Az állategészségügyi szolgálatok a rendőrség felügyelőségével korlátozták a gazdaságok megközelítését lehetővé tevő utakon a közlekedést. A brassói, a prahovai, a kovásznai, a nagyszebeni, az argesi, a dambovitai, a buzaui, a hargitai és a marosvásárhelyi állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság szakosodott személyzetéből, valamint a román rendőrség felügyelőiből vegyes csapatok alakultak az egészségügyi és állat-egészségügyi jogszabályok betartására és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó közös ellenőrzési intézkedések végrehajtásá érdekében.

Fokozták az ellenőrzéseket az állami határátkelőhelyek közelében azokon a kereskedelmi útvonalakon, amelyeken keresztül az élő madarak, a baromfihús, a fogyasztásra szánt baromfitojás és a keltetőtojás Európai Unión belüli cseréje zajlik Románia és más uniós tagállamok között, ahol a madárinfluenza kialakulóban van. A Reutes tájékoztatása szeirnt tavaly május óta ez volt az első ilyen betegség Romániában.

A madárinfluenza jelenlegi járványügyi alakulása Európában fokozott vírusnyomást jelez, és az alább felsorolt számban regisztrálták a fertőzések kitörését: Lengyelország 32, Franciaország 27, Csehország 11, Németország 7, és a vadon élő madaraknál előforduló esetek: Németország 40, Ausztria 33, Belgium 20, ami szükségessé teszi a házi és vadon élő madarak felügyeletének és megfigyelésének fokozását.

Legutobb 2023. január 23-án az osztrák Leibnitz körzetben található, mintegy 2600 állatot számláló jércefarm kezelő állatorvosa jelentette az illetékes kerületi hatóságnak, hogy megnövekedett számú elhullás történt egy telepen. A gazdaság egy olyan régióban található, amelyet a madárinfluenza szempontjából jelentősen megnövekedett kockázatú területként jelöltek ki.Leibnitz és Délkelet-Stájerország járási hatóságai tiltó határozattal hirdetik ki ezeket a zónákat, valamint az ott alkalmazandó intézkedéseket és forgalomkorlátozásokat. A védőkörzetben összesen 94 gazdaság található, ahol körülbelül 24 431 baromfit tartanak, és 581 gazdaság körülbelül 60 018 baromfival a megfigyelési körzetben.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink