Kivontak húsz tonna élelmiszert

Fotó: Zantleitner Ingrid / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra
Nem tapasztaltak kirívó jogsértést, de több mint 20 tonna élelmiszert kivontak a az egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat keretében – közölte az Agrárminisztérium.

Az Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával végrehajtott téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat tapasztalatai szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Erdős Norbert tájékoztatása szerint 2748 ellenőrzést végeztek a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés alatt.

A feltárt szabálytalanságok miatt 10 figyelmeztetést és 154 bírságot szabtak ki, összesen 11,3 millió forint értékben.

Az ellenőrzött 10421 különféle hazai és külföldi élelmiszer tételből országosan 20,7 tonnát vontak ki a forgalomból, leginkább a lejárati idő utáni forgalmazás miatt.

Az édesipari termékek ellenőrzése során összesen 189 kg édességet kellett kivonni a forgalomból. Az árusított élő halak eredetét igazoló dokumentumok, és a friss sertés- és baromfihús származási igazolások a legtöbb helyen megfeleltek az előírásoknak.

A Nébih laboratóriumai összesen 139 élelmiszer-mintából 18 dió, 2 mák és 3 bejgli termék esetében merült fel érzékszervi kifogás. A vendéglátásban főként higiéniai problémák fordultak elő, a rendezvényre kitelepült vállalkozásoknál az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumok hiánya volt jellemző.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzések során a szezonális termékek mellett a hatóság kiemelten ellenőrizte a gesztenye forgalmazását is, 3 tétel esetében indult eljárás.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok célja, hogy a jövőben is kizárólag biztonságos, jó minőségű, többségében magyar élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára.