Kergemarhakór miatt Ázsia felfüggesztette a kanadai marha importját

Forrás: Shutterstock

Három ázsiai ország úgy döntött, hogy felfüggeszti a Kanadából származó marhahús-importot, miután a múlt hónapban bejelentettek egy szivacsos agyvelősorvadás fertőzést. A Kanadai Szarvasmarha-tenyésztők Szövetsége (Canadian Cattlemen’s Association) a héten megerősítette, hogy Kína – amely évente hozzávetőleg 170 millió dollár kanadai marhahúst importál, így az iparág harmadik legnagyobb globális piaca – leállította a Kanadából származó marhahús behozatalát a BSE, vagyis a veszett tehén atipikus esetének felfedezése után. A betegség, egy albertai farmon ütötte fel a fejét az elmúlt hónapban.

Dél-Korea, amely évente mintegy 90 millió dollárt értékben importál marhahúst Kanadából, valamint a Fülöp-szigetek – amely évente mintegy 13 millió dollárnyi kanadai marhahúst importál – szintén felfüggesztette az importot.

„Nem mondanám meglepőnek a döntést, bár reméltük, hogy ez nem fog megtörténni. Reméljük, hogy ezek nagyon rövid ideig tartanak majd” – ídézte Dennis Laycraft, a Kanadai Szarvasmarhatartók Szövetségének ügyvezető igazgatóját a Global News újság.

A BSE atipikus esetét decemberben jelentették egy albertai szarvasmarhatelepen, és hat év óta ez az első szarvasmarha-szivacsos agyvelő gyulladásos eset Kanadában. Szeptemberben Kína ugyanezen okból három hónapra leállította a brazil marhahús importját. Az BSE eset felfedezése várhatóan nem befolyásolja negatívan Kanada „elhanyagolható kockázatú” országként való besorolását az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) meghatározásában.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink