Feloldották Jászszentlászlón a madárinfluenza miatt elrendelt zárlatot

Forrás: Nébih

Feloldották a Bács-Kiskun megyei Jászszentlászló területén madárinfluenza miatt novemberben elrendelt védőkörzetet – közölte a honlapján csütörtökön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A terület megfigyelési körzet besorolásba került, így mostantól enyhébb szabályok vonatkoznak a helyi állattartókra – írták. A településen november 16-án mutatták ki egy lúdállományból a vírus jelenlétét. Az érintett telepet fertőtlenítették, és minden állományt felszámoltak a védőkörzeten belül. Az intézkedések óta eltelt a jogszabályban előírt minimális idő – indokolták az enyhítést.

A Néhih tegnap közölte, hogy magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki 2021. december 7-én a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban, egy 42 ezer darabos pecsenyekacsa-állományban. A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében a szakemberek megkezdték a telep felszámolását.

A radikális intézkedés elkerülhetetlenül szükséges a betegség továbbterjedésének megakadályozásához, és ezzel a gazdasági kár mérsékléséhez.

A Hajdú-Bihar megyei kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb megcáfolhatatlan bizonyítéka, amelyre tekintettel a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat! Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

A madárinfluenzával kapcsolatos híreket a Nébih továbbra is közzéteszi a honlapján, a portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza oldalon.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink