Brüsszel támogatja, a magyarok megfékeznék az ukrán gabonadömpinget

Fotó: Anatolii Stepanov

A Századvég közvélemény-kutatási adatai szerint a magyarok jelentős többsége elutasítja az ukrán gabonadömpinget ösztönző brüsszeli nyomást. A felmérés rávilágít, hogy a válaszadók közel háromnegyede, pontosan 73 százaléka ellenzi Brüsszel szándékát, amely az uniós tagállamokat, köztük Magyarországot arra kötelezné, hogy engedje be az ellenőrizetlen minőségű, génmódosított ukrán gabonát.

Mint ismert, az Európai Bizottság szeptember 15-én nem hosszabbította meg az ukrán gabonafélék – 2023 tavasza óta fennálló – behozatali tilalmát. A brüsszeli testület bejelentését követően Magyarország Kormánya – a hazai gazdák és fogyasztók érdekeinek védelme céljából – nemzeti hatáskörben meghosszabbította, illetve egy szélesebb termékkörre terjesztette ki a szóban forgó tilalmat. A Századvég e fejleményekre tekintettel vizsgálta meg, hogy a magyarok mit gondolnak Brüsszel azon szándékáról, amely arra kötelezné Magyarországot és más uniós tagállamokat, hogy beengedjék az ellenőrizetlen minőségű, génmódosított ukrán gabonát.

A Századvég közleményében emlékeztetett arra is, hogy a magyar gazdáknak a mezőgazdasági termékeik előállítása során rendkívül szigorú európai uniós előírásoknak kell megfelelniük, amelyek egyúttal biztosítják a magyar gabonafélék kiváló minőségét. Ezzel szemben

az ukrán termelőknek nem kell figyelembe venniük az uniós szabályokat, így olyan – az emberi egészségre, illetve a környezetre káros – növényvédő szereket is alkalmaznak, amelyek az Európai Unióban már több évtizede tiltólistán szerepelnek,

továbbá Ukrajnában a génmódosított növények termesztése is engedélyezett. Másképpen fogalmazva Ukrajnában a szigorú előírások mellőzésével olcsón előállítható, de kifogásolható minőségű gabonaféléket termesztenek.

A legfrissebb hírek szerint Magyarország is támogatja Janusz Wojciechowski uniós agrárbiztos javaslatát, amely szerint az Európai Unió nyújtson pénzügyi támogatást az ukrán gabona tranzitjához – erősítette meg a Világgazdaság érdeklődésére az Agrárminisztérium.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink