Egyre több szociális szövetkezet használhatja a Magyar Termék védjegyeket

Országszerte tizenhét szociális szövetkezet kínálhatja már százhúszféle portékáját Magyar Termék vagy Hazai Termék védjeggyel, ugyanennyi különböző árucikk vár arra, hogy hazai és ellenőrzött eredetét igazolják – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hozzátette, az elismerés megkönnyíti a termékek értékesítését, ezzel javíthatja a szövetkezetek termelékenységét, erősítheti versenyképességüket.

A kormány kiemelten támogatja a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek foglalkoztatási képességének növelését, önfenntartó piaci szereplővé válását. A jellemzően vidéki mikrovállalkozások 5-10 főnek biztosítanak kenyérkeresetet. A szövetkezetek elősegítik a hátrányos helyzetű munkavállalók és a közfoglalkoztatottak munkaerő-piaci integrációját, új munkahelyek létrehozását is lehetővé teszik.

A Magyar termék védjegyek használatához szigorú követelményeknek kell eleget tenni: a felhasznált alapanyagoknak kevés kivétellel Magyarországról kell származniuk, a feldolgozás minden lépésének idehaza kell megtörténnie. A szociális szövetkezetek készítményei már korábban rendelkeztek a forgalomba hozási engedélyekkel, a tanúsítványokhoz így csak némi finomhangolást kellett végrehajtani. Friss kutatások szerint az áruk eredetét megnéző megkérdezettek több mint 95 százaléka ismeri a Magyar Termék védjegyeket, 88 százalékuk pedig már vásárolt is ilyen jelölésű terméket. A válaszadók 71 százaléka a többi terméknél megbízhatóbb forrásból származónak tartja a védjegyes árut, azért akár 10 százalékos felárat is hajlandó fizetni.

Az eddigi nyertesek hagyományos recept alapján, tartósítószer-mentesen állítanak elő kézműves termékeket a száraztésztától a különböző lekvárokig, borokig és szörpökig. A védjegyeket munkájuk elismeréseként kiérdemlő szövetkezetek egy sikeres üzleti közösség részévé válnak. Foglalkoztatási lehetőségeik bővülhetnek azzal, ha jó minőségű árucikkeik az igazolásoknak köszönhetően a nagyobb kereskedelmi láncok üzleteiben, áruházaiban is megjelennek a polcokon

tette hozzá Bodó Sándor.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink