Csökken a brazil marhaállomány, nő a hús világpiaci ára

A dél-amerikai országban az állatok levágása jövőre várhatóan 4,6 százalékkal, 2026-ban pedig 7,5 százalékkal csökken.

Csökkeni fog jövőe a brazíl szarvasmarha állomány, ami megnöveli a világ legnagyobb exportőrének marhahús-előállítási költségeit, és tovább korlátozza a vöröshús globális kínálatát. Mindez természetesen az árak emelkedését hozza magával.

A dél-amerikai országban az állatok levágása jövőre várhatóan 4,6 százalékkal, 2026-ban pedig 7,5 százalékkal csökken, véget vetve az évek óta tartó bővülésnek – mondta a Datagro tanácsadó cég elemzője, Joao Otavio Figueiredo egy Sao Pauló-i konferencián. A brazíl szarvasmarhák ára 2020 óta a legalacsonyabb éves átlagra esett, ami elriasztja az állattartókat attól, hogy bővítsék állományukat.

A brazil szarvasmarha-állomány csökkenése ráadásul egy olyan időszakban következik be, amikor a marhahúsfeldolgozást már egyébként is korlátozza a vágósúlyú állatok súlyos hiánya az Egyesült Államokban. Emiatt csökkent a feldolgozók, például a Tyson Foods Inc. és a Cargill Inc. profitja is. Ez nem kívánatos hír a JBS SA, a Marfrig Global Foods SA és a Minerva SA cégek számára sem, amelyek marhahústermelésük jelentős része brazil szarvasmarhákra támaszkodik.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának előrejelzése szerint Brazília idén várhatóan 3,3 millió tonna marhahúst szállít, ami a teljes globális export mintegy negyedét teszi ki.

A brazíliai szarvasmarha-tenyésztő iparág az egyik legnagyobb a világon, de óriási pénzügyi veszteségeket szenvedhet el, ha nem alkalmazkodik az éghajlatváltozáshoz és az Amazonas védelmét szolgáló, egyre szigorúbb erdőirtási politikákhoz – áll egy idén megjelnet jelentésben.

A hazai marhahústermelés 25 százalékkal csökkenhet Brazíliában 2050-re, mivel a kormányok és a magánszektor az éghajlatváltozással és az erdők megőrzésével kapcsolatos stratégiák fokozására törekszik – derül ki az Orbitas, a Climate Advisers kezdeményezésére készült jelentésből. Az iparágnak meg kell találnia az alkalmazkodás módját, különben komoly veszteségeket kockáztat.

Kevesebb marhát vágtak és drágábban kelt el

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink